Yeni imar barışı için kanun teklifi meclise verildi yapı kayıt belgesi ücreti kaç TL ne kadar olur?

Seçimden önce beklenen yeni imar barışı için beklenen ilk adım atılmış ve İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi meclise sunulmuştu. Peki, 2022 ve 2023 yılında ödenecek yeni yapı kayıt belgesi ücreti kaç TL, ne kadar olur, olacak?

Milyonlarca kişinin büyük bir heyecanla beklemiş oldukları yeni imar barışı kanunu için düzenleme konusunda meclis ilk adımı atmıştı. İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, BBP Genel Başkanı Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından meclise sunulmuştu. Kanun teklifini hazırlayan partinin Millet İttifakı partileri arasında yer alması büyük sevinç ve heyecan yaratmıştı. 

Hazırlanan kanun teklifi meclis komisyonunda görüşülmek üzere beklenirken yasa tasarısı ile beraber yapı kayıt belgesi ücreti de merak konusu oldu. Meclise sunulan kanun teklifinde sadece yapı kayıt belgesi başvurusu ve son ödeme tarihi için verilen sürenin uzatılması talep edildi. Peki, kanun teklifi meclisten geçerse yapı kayıt belgesi ücreti kaç TL olur, zam gelecek mi?

YENİ İMAR BARIŞI MECLİSTEN GEÇERSE VE YENİ İMAR AFFI 2022 ÇIKARSA YAPI KAYIT BELGESİ ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL OLUR?

BBP Genel Başkanı Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından meclis komisyonuna sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi talep edilmişti. 

Meclise sunulan kanun teklifinde sadece bir önceki imar barışında belirlenen son başvuru tarihi ve son ödeme tarihinin uzatılması talep edildi ve yapı kayıt belgesi ücreti için bir ifade yer almadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir önceki imar barışında yapılan açıklamada "Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda %3’ü, ticarette % 5’i olacak şekilde belirlenir" ifadelerine yer verilmişti. 

Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş ve arsa fiyatlarının aşırı değerlenmesi ile bu fiyatlara indirim yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu oldu. Vatandaşlar bu sene yükselen konut ve arsa fiyatları nedeni ile yapı kayıt belgesi ücreti için indirim yapılması gerektiğini savunurken bu konu hakkında ise henüz net bir açıklama yapılmadı. 

Emlak Haberleri Haberleri