Yeni kira krizi kapıda! Takvim daraldı, kira zamları can yakabilir!

Kira zammı sınırlamasında 1 Temmuz tarihine kadar yüzde 25 kira zammı artışı uygulaması devam edecek. bu sürenin uzatılmasına karar verilmiş ama yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu yasal düzenleme 1 Temmuz'a kadar yapılabilir mi?

Konutların kira zamları için geçtiğimiz yıl devreye sokulan yüzde 25 kira zammı sınırlaması hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptıkları açıklamalar ile kira zammında yüzde 25 sınırlamasının süresinin uzatılacağını açıkladılar. Ancak bu konuda yasal düzenleme yapılıp bu yasal düzenlemenin de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu düzenleme yapılmadığı durumda 1 Temmuz'dan itibaren ev sahipleri TÜFE oranı ile belirlenen kira artış oranı ile kira zammı yapabilecekler. 

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI İÇİN YASAL DÜZENLEME NE ZAMAN YAPILABİLİR?

Bu Pazar günü yapılacak olan seçimlerden dolayı TBMM'de bir süredir yasama faaliyeti yapılamıyor. Dolayısıyla kira zammı için yüzde 25 sınırlaması uygulamasının yasal düzenlemesi yeni yasama döneminde yapılabilecek. Bunun için de bir sürecin geçmesi gerekecek. 

Öncelikle seçimlerin yapılması ve yeni milletvekillerinin seçilmesi beklenecek. Ardından bu seçim sonuçları YSK tarafından açıklanarak kesinleşecek. Sonrasında seçilen milletvekillerinin TBMM'de kayıtları yapılacak. Bu aşama geçildikten sonra yemin töreni ve TBMM Başkanlığı seçimi yapılacak. O da tamamlandıktan sonra bu sefer de TBMM'de görev yapacak olan komisyonların üyeleri siyasi partiler tarafından belirlenecek. Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra yasama faaliyetleri TBMM'de yeniden başlayacak. 

Kira zammı sınırlamasının süre uzatımı için Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanacak kanun teklifi bir siyasi partinin milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına sunulacak. TBMM Başkanlığı bu kanun teklifini ilgili komisyona sevk edecek. İlgili komisyonda bu kanun teklifi görüşülerek oylanacak. Eğer kabul edilirse TBMM Genel Kurulu'na sevk edilip görüşülecek. Genel Kurul'da da oylanıp kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı onayıyla Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Tüm bu sayılan aşamaların 1 Temmuz'a kadar tamamlanması oldukça zor görülüyor. Bundan dolayı ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni bir kira zammı krizi çıkması oldukça yüksek ihtimal. 

Emlak Haberleri Haberleri