Yeni Yılda İndirim Beklenirken Çimentoya Zam İddiası! Müteahhitler Tepki Gösterdi!

Çimento fiyatlarına son 2 ayda yapılan zamlara bir yenisi daha ekleniyor. 2022'de çimento fiyatlarına 100 TL daha zam yapılacağı iddia ediliyor.

Türkiye ekonomisindeki dalgalı seyir neredeyse tüm sektörleri olumsuz etkiledi. Son 2 ayda yüzde 140 arta çimento ton fiyatı 250 liradan 600 liraya yükseldi. İnşaat sektörü fiyatlarda indirim yapılmasını beklerken yeni yılda ton fiyatının 100 TL daha artacağı iddia edildi.

Zam haberinin çimento üreticileri tarafından hammadde olarak çimento kullanan hazır beton firmalarına duyurulduğu ifade edildi. Sektör temsilcileri ise fiyat artışı nedeniyle birçok müteahhitin projelerini tamamlayamadığı ve yeni bir projeye başlama isteğinin de azaldığı dile getirilerek, son aylarda yeni projelerin yüzde 30'undan vazgeçildiği kaydedildi.

Beton üreticileri ise doların yükselişiyle birlikte çimentoya birçok kez zam yapıldığını, bu nedenle maliyetleri karşılayabilmek için beton fiyatlarını artırmak zorunda kaldıklarını aktardı.

Yılbaşından Sonra 100 TL Zam!

Çimento üreticilerinin yetklileri telefon ile arayarak fiyatlarda yılbaşından sonra 100 TL artış yapılacağı bilgisi verildiği iddia edilirken, sektörün önde gelen isimleri yapılan zamların yeni başlayacak projelerin hızını kestiğini ve artık yeni müşteri bulamadıkları aktarıldı.

Rekabet Kurumu Duruma El Atmalı!

Döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle enerji ve akaryakıt fiyatlarında da yükseliş olduğu ifade edilirken, devletin bu konuda bir adım atarak Fiyat Kontrol Komitesi'nin fiyat artışlarını denetlemesi gerektiği belirtiliyor.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabından çeşitli açıklamalarda bulundu. Tellioğlu, 150 TL olan çimento fiyatının yıl içerisinde 600 TL'ye yükseldiğini belirterek, zam haberini aldıklarını ancak bu oranları piyasa açısından gerçekçi bulmadıklarını aktardı.

Tellioğlu, meclise yöneltilen itirazların fahiş zamlara olduğunu ifade ederek '' Şimdi döviz kurları aşağı inerken, zam yapmak taştan kaleye kafa atmaya benziyor. Atarsan da sonucu belli olur'' dedi.

Emlak Haberleri Haberleri