Yeşil Alan Olarak Belirlenen Ama Henüz Kamulaştırılmayan Arsalar İçin Emlak Vergisi Ödenir Mi?

Yeşil alan, hastane ve okul alanı olarak belirlenen ama kamulaştırma yapılmayan arsalar için vatandaşlar emlak vergisi ödemeye devam edip etmeyeceklerini merak ediyorlar.

Emlak vergisi ödemeleri ile alakalı olarak yapılan şikayetlerin arasında yeşil alan olarak belirlenen ama kaamulaştırma uygulanmayan araziler için vatandaşların yaptıkları vergi ödemeleri yer alıyor. Yeşil alan olan alanlar için vatandaşlar emlak vergisi ödemesi yapmak zorundalar mı? İmar planları ile imar durumu değişen arsalar için vatandaşlar emlak vergisi ödemeyebilirler mi?

EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ DURDURULMALIDIR

Kanunda yer alan ve hukukçular tarafından verilen bilgilere göre yeşil alan, hastane, okul alanı olarak belirlenen ve tasarrufu kısıtlanan ama henüz kamulaştırılmamış arsalar için emlak vergisi ödemesi yapmazlar. Bu arsaların mülkiyet sahiplerinin sahip oldukları arsalara dair tasarruf hakları kısıtlandığı için emlak vergisi ödemelerinin durması gerektiği ilgili yasada yer almaktadır.

KMAULAŞTIRMA DURUMUNDA EMLAK VERGİSİ KAMULAŞTIRMA YAPAN İDARECE ÖDENİR

3194 sayılı İmar Kanununun 13. maddesinde yeşil alan, hastane ve okul alanı olarak belirlenen arsaların kamulaştırma yapılana kadar emlak vergisi ödemelerinin durdurulacağı yer almaktadır. Aynı alanların kamulaştırma yapılması durumunda ise emlak vergisi ödemelerinin durdurulduğu tarih ile kamulaştırma tarihi arasında ödenmesi gereken emlak vergisinin ödeme işlemi kamulaştırmayı yapan idare tarafından karşılanmaktadır.

Yeşil alan, hastane ve okul alanı olarak belirlenen ve kamulaştırma yapılmadan önce imar değişikliği gerçekleştirilerek kamulaştırma gerektirmeyen bir imar durumuna çevrilen arsalar için emlak vergisi ödemelerinin durdurulduğu tarihten itibaren geçen süredeki vergi ödemeleri mülkiyet sahibi vatandaş tarafından yapılmaktadır.

YEŞİL ALANLAR İÇİN ÖDENEN EMLAK VERGİLERİ GERİ ALINIR MI?

Arsası yeşil alan, okul ve hastane alanı olarak belirlenen ama emlak vergisdi ödemeye devam eden vatandaşlar nasıl hareket edeceklerini merak ediyorlar. Böyle bir muameleye maruz kalan ve kendilerine emlak vergisi tahakkuk eden vatandaşlar ilk olarak arsanın bulunduğu yerde belediyeye bir dilekçe ile başvurup ödediği haksız emlak vergilerinin iadesini isterler. Ayrıca emlak vergisi tahakkuk ettirilmesine bir son verilmesini de talep etmeliler.

Belediyeye başvuran vatandaşlar olumlu bir yanıt alamaz ve ödedikleri emlak vergileri kendilerine iade edilmezse vergi mehkemesine başvuruda bulunarak dava açılmalıdır.

Emlak Haberleri Haberleri