Yetki belgesiz yabancı emlakçı sorunu patlak verdi!

Türkiye’de yabancıya konut satış rakamlarının yükselmesi yabancı emlakçıların piyasaya girmelerini sağladı. Yabancı emlakçıların kaçak çalıştıklarını söyleyen emlakçılar konuya dair düzenleme yapılmasını talep ettiler.

Türkiye’de son dönemlerde yabancıya konut satışlarında önemli yükselişler meydana geldi. Konut satın alan yabancılara vatandaşlık verilmesinden dolayı yabancıların konutlara ilgisi büyük oldu. Ancak bu durum emlak sektöründe yeni bir sorunu daha ortaya çıkardı. Yabancılar konut satın alırken yabancı emlakçıları tercih ediyorlar. Çoğunluğu kaçak çalışan yabancı emlakçılar ise ev satın almak isteyenleri zaman zaman mağdur ediyorlar.

YABANCI EMLAKÇI SORUNU ŞİKAYET KONUSU OLDU!

Türkiye’de yabancı emlakçıların bir kısmı yetki belgelerini aldıktan sonra konut alma ve satma faaliyetinde bulunuyorlar. Buna karşın piyasada kaçak olarak çalışan yabancı emlakçılar da yer alıyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Derneği Başkan Vekili Mustafa Özelmacıklı bir açıklama yaparak, “Yabancı emlakçılar çeşitli mağduriyetler oluşturuyorlar. Çok sayıda yabancı emlakçı Türkiye’de yetki belgesi olmadan çalışıyor. Gün geçtikçe mağdur olanların sayısı da artıyor.” dedi.

DENETİMLER ARTMALI

Yabancı emlakçıların ne şekilde işlemler yaptıklarını açıklayan Mustafa Özelmacıklı, “Bu kişilerin yetki belgeleri yok. Buna rağmen çeşitli satış sözleşmeleri ve protokoller yapıyorlar. Bunun yanında ikinci elde farklı konutları gösterip satışlar yapıyorlar. Yabancı vatandaşa bir konut gösteriliyor ama satış işleminden sonra daha düşük bir değerde konut satışının yapıldığı anlaşılıyor. Bu şekilde çok sayıda yabancı mağdur oluyor. Artık bu alanda denetimler sıkılaştırılmalı. Yabancı gayrimenkul acenteleri sağlıklı bir şekilde denetlenmediği için bu sorunlar yaşanıyor. Buna dair önlemler alınmalı ve denetimler çoğaltılmalı.” ifadelerini kullandı.

YABANCILAR YABANCI SATIŞ DANIŞMANLARI İLE ÇALIŞMAK İSTİYORLAR

Türkiye’de 7 yıldır gayrimenkul sektöründe faaliyette bulunan gayrimenkul danışmanı Omer Sakka ise bir açıklama yaparak, “Türkiye’de hükümet gayrimenkul sektörüne çok büyük önem veriyor. Bu sektörün büyümesi için çeşitli yasalar çıkarılıyor. Yabancıların Türkiye’de ev satın alma talepleri de artıyor. Yabancı vatandaşlar ev almak istediklerinde yabancı satış danışmanları ile çalışmak istiyorlar. Yabancı emlakçılar olmalı. Elbette gerekli koşullar sağlanmalıdır. Yetki belgesi olan, denetlenebilen kişiler bu sektörde yer almalı. Yetkinliğini ve profesyonelliğini ispat etmiş Türk kardeşlerimizle işbirliği de yapmalılar.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri