Yıllık 9.500 TL'den fazla kira geliri olan ev sahipleri vergi ödeyecek!

Kira geliri elde edenlerin 2023 yılında ödeyecekleri vergilere ilişkin detaylar belli oldu. Bunun için ev sahiplerinin veya işyeri sahiplerinin istisna tutarlarının üzerinde kalan kısımlar için beyanname vermeleri gerekecek.

Türkiye’de uygulanan vergi sistemi gereği kira geliri vergiye tabi olmaktadır. Bunun için de ev sahipleri elde ettikleri gelirlerin vergisini kira geliri vergisi olarak ödemektedirler. Bu verginin belirlenmesi ise ev sahiplerinin veya işyeri sahiplerinin verecekleri beyannamelere göre yapılmaktadır.

9.500 TL ÜSTÜ BEYANNAME VERMEK ZORUNDA

2022 yılında elde edilen kira gelirinin vergisi 2023 yılında ödenecek. Bunun için de ev veya işyeri sahiplerinin 1 Mart 2023 tarihine kadar vergi dairelerine beyanname vermeleri gerekiyor. Ancak bu beyannameler için bir istisna tutarı uygulanıyor. Eğer 2022 yılında 9.500 TL’yi aşmayacak şekilde ev sahipleri kira geliri elde etmişlerse onların beyanname vermelerine de vergi ödemelerine de gerek yok. Ancak bu tutar aşılmışsa o zaman beyanname verilecek 2022 yılının kira gelir vergisinin 2023 yılında ödenmesi gerekiyor. 9.500 TL’lik istisnai tutar 2023 yılı için 21 Bin TL’yi çıkarıldı. 2023 yılı kira gelir vergisi hesaplamasında bu tutar 2024 yılında dikkate alınacak.

KİRA GELİRİ OLAN EV SAHİPLERİ NE YAPMALI?

Kira geliri elde eden ev sahiplerinin bu gelirlerini vergilendirmeleri gerekiyor. Eğer gerekli işlemler yapılmazsa tespit edilmesi durumunda ağır cezalar ile karşılaşılabiliyor. Bunun için de 2022 yılında kira geliri elde etmiş olan ev sahipleri eğer 9.500 TL’den fazla yıllık kira gelirine sahipseler vergi dairelerinde mükellef kaydı açtırıp beyanname vermeleri gerekiyor. Bu tutarın altında kira geliri elde edilmişse böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ!

Ev sahipleri sahip oldukları evleri alım tarihlerinden itibaren 5 yıl içerisinde satarlarsa değer artışı vergisi ödemek durumunda kalıyorlar. 2022 yılında evlerini satarak 25 Bin TL kazanç elde edenler bu vergi ödemesini yapmıyordular. 25 Bin TL’nin üstü için ise vergi ödüyordular. 2023 yılında bu tutar 55 Bin TL’ye yükseltildi. Yani ev sahipleri evlerini satın aldıktan sonra 5 yıl içerisinde satarlarsa ve 2023 yılında 55 Bin TL’den fazla kazanç elde ederlerse bu fazlalık kazanç için vergilendirilecekler.

Emlak Haberleri Haberleri