Pandemi döneminde emlak fiyatlarında başlayan yükseliş, sonrasında ekonomik dalgalanma ve yoğun mülteci akını ile başka bir boyuta taşınmıştı. Tüm dünyada büyük bir barınma krizi yaşanırken enflasyon rakamlarında ki yükseliş, arz talep dengesizliği gibi etkenlerin de devreye girmesi ile konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye olmuştu.
Türkiye'de ortalama konut fiyatı 1 milyon TL barajına yaklaşırken kiralık ev fiyatı ortalaması İstanbul'da 6 bin 500 TL fiyatını aşarak şok etkisi yaratmıştı. Pek çok ilde en düşük kira bedelinin asgari ücreti geçmesi ile büyük bir şok yaşanırken yaşanan barınma krizinden en çok alt gelir grubu aileler, emekli ve işsiz kalan kişiler etkilenmişti.
KİRALIK EV FİYATLARI ALEV ALDI, DAR GELİRLİ EVSİZ KALDI!
Yaşanan krizi değerlendiren Emlak Müşaviri Salim Taşçı, dar gelirli vatandaş için artık ev kiralamanın imkansız hale geldiğini belirterek çok acil bir şekilde yoksullara yönelik askıda kiralık ev sisteminin devreye girmesi gerektiğini belirtti. İlk olarak askıda ekmek ile başlayan yardımlaşma kampanyası daha sonra askıda fatura ve askıda yemek gibi farklı desteklerle ülke geneline yayılmıştı.
ASKIDA KİRALIK EV FONU KURULABİLİR Mİ?
Taşçı belediyelerin bu noktada devreye girmesi gerektiğini belirterek “Belediyelerle valilikler ‘askıda daire var' hesabı açıp bir fon oluştururlar. Hayırseverlerin bağışları fonun temel kaynağı olur. Bu sistem tüm illerde yaygınlaştırılır. Ayrıca kamu ihalelerinde ‘askıda ev' için firmalardan para toplanıp fona aktarılır. Devlet de sosyal kaynaklarından bu fona destek sağlar" diyerek bu kaynakla kiraların karşılanarak yoksul ailelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanabileceğini dile getirdi.
10 senelik kira sözleşmesi dolan kişilerin düzenli kiralarını ödemeleri ve ev sahibi ile hiç sorun yaşamamalarına rağmen tahliye edildiklerini belirten Taşçı vatandaşın daha ucuz olur düşüncesi ile kenar mahallere kayış olduğunu söyledi. Kenar mahallelerde dahi en ucuz ev kirasının eski evlerde 1.500 TL'ye ulaştığı belirtilerek belediyelerce tespit edilen fakir ve yoksul ailelere, sosyal yardım alan dar gelirlilere, işsiz kişilere mutlaka kira desteği yardımı yapılmasının gerekli olduğu belirtiliyor. Belediyelerin bu konuda fon kurmak için adım atıp atmayacağı ise merak konusu oldu.