Yola Terk Nedir, Nasıl Yapılır? Yola Terk İçin Bedel Alınır Mı?

Emlak terimleri arasında yer alan yola terk işlemine dair ayrıntılar merak ediliyor. Peki yola terk nedir? Yola terk işlemi nasıl yapılır? Yola terk için bedel alınır mı?

Emlak sektöründe sık sık duyulan ama muhteviyatı tam olarak bilinmeyen emlak terimleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de yola terktir. Yola terk ne anlama gelmektedir? Yola ter işlemi yapılacaksa bu işlem nasıl yapılır? Gayrimenkul sahipleri yola terk ettikleri araziler için herhangi bir bedel alırlar mı?

YOLA TERK NEDİR?

İmar planları yapılırken bu planlar içerisinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi kısımlar bulunabiliyor. Bu şekilde kullanımı planlanan alanlar bir gayrimenkul sahibinin arazisi içerisinde yer alabiliyor. Gayrimenkul sahipleri bu şekilde imar planında yer alan alanları kullanamıyorlar. Örneğin bir arazinin içerisinde imar planına göre park olarak ayrılmış bir kısım var ise o alanda herhangi bir inşaat faaliyeti yapılamıyor. Eğer inşaat yapılacaksa o alan çıkarılıp kalan alan üzerinden inşaat ruhsatı alınabiliyor.

YOLA TERK İÇİN BEDEL ALINIR MI?

Yola terk edilen arazilerin kısımları için gayrimenkul sahiplerinin herhangi bir bedel alıp alamayacakları merak ediliyor. Bu sorunun net bir cevabı bulunmuyor. Bazı durumlarda yola terk edilen kısım için gayrimenkul sahibine bedel ödemesi yapılıyor. Ancak bazı durumlarda da bu araziler kamu yararına herhangi bir bedel alınmadan bırakılıyor. Bu arazilerin sahipleri gayrimenkullerinden vazgeçmek zorunda kalıyorlar.

YOLA TERK İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

İmar Kanunu kapsamında yola terk işlemi yapılabilmektedir. İmar planı yapılan alanlarda yola terk işlemi gerçekleştiriliyor. Onaylı imar planında bir arazi üzerinde yola terk kapsamına giren bir alan var ise bu işlem durumun aciliyetine göre yapılıyor. Eğer o alan hemen kullanılmayacaksa araziyi mülk sahibi kullanmaya devam ediyor. Ancak o arazi üzerinde inşaat yapılmaya karar verilirse ilgili belediyenin imar birimine başvurularak işlemler yapılıyor ve yola terk edilecek alan dışarıda bırakılıp diğer kalan alanda inşaat izni veriliyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri