Yüksek Faiz Ev Sahibi Olmak İsteyen Dar Gelirlileri Vurdu, Kiracı İçin Ev Sahibi Olmak Hayal Oldu

Konut kredisi faiz oranları yükseldi, ev sahibi olmak isteyenlerin ödeyeceği faiz yükü arttı. Yükselen faiz maliyeti ile asgari ücretli çalışan, dar gelirli kiracılar için ev sahibi olmak hayal oldu. Hem kredi faiz oranları hem de konut fiyatları için yaşanan yükseliş ile konut kredisi çekmek zorlaştı.

Ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve kredi faiz oranlarında yaşanan yükselişten en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaat sektörü alarm vermeye başladı. Konut satış rakamları sert bir şekilde düşerken yaşanan gelişmeler dar gelirli vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olma hayallerini de imkansız hale getirdi.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, EV SAHİBİ OLMAK ZORLAŞTI!

Kredi faiz oranlarında yaşanan yükseliş dar gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayallerini de zora soktu. 2021 yılında asgari ücret 2 bin 825 lira olarak ödenirken yaşanan dalgalanma ile konut kredisi faiz oranları yükseldi.

Konut satış fiyatlarında da yaşanan yükseliş ile beraber ortalama konut fiyatları 300 bin liraya kadar tırmandı. Bu da asgari ücretle çalışan kişilerin bankalardan konut kredisi onayı alma ihtimalini zorlaştırdı. Yaşanan yükselişin ardından 120 ay vadeli 200 bin lira konut kredisi çekmek isteyen bir kişinin aylık taksit tutarı 3 bin 420 liraya tırmanarak asgari ücreti dahi aştı.



Bilindiği üzere bankalar konut kredisi taleplerinde aylık belgelenebilir gelirin yüzde 50'si kadar kredi veriyor. Bu durumda asgari ücretli çalışanlar maaşlarını geçen bu tutar için ne yazık ki kredi onayı dahi alamayacaklar.

Konuyu değerlendiren Yeniçağ Gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut düşen konut satış rakamlarına dikkat çekerek "Konut üretimi de vatandaşın düşen alım gücü ve artan faizler nedeni ile teklemeye başladı. Ancak hükümetin geçici faiz destekleri yani hayat öpücükleri ile bugüne kadar gelebildi. AKP, inşaata 'hayat öpücükleri' verilmemesi halinde ekonomide daha büyük sorunların ortaya çıkacağını biliyordu.

Çünkü konut üretimi beraberinde yüzlerce sektörü de çalıştırıyor. Ancak sorun 'bu hayat öpücüklerinin' yani faiz indirimlerinin verilmesinin artık zor olması" diyerek an itibari ile kredi faiz oranlarında bir indirim yapılması halinde dolar kurunun 8.50 lira seviyesini hızla aşacağını dile getirdi. Haziran ayında kamu bankaları tarafından başlatılan yüzde 0.64 faiz oranı ile konut kredisi kampanyasını kaçıran kişiler için ne yazık ki ev sahibi olmak yüzde 1.30 seviyesini aşan konut kredisi faiz oranları nedene ile son derece zor hale geldi.

Emlak Haberleri Haberleri