Kiralık evlere olan rekor ilgi hem boş ev bulmayı zorlaştırdı hem de kiralık evlerin fiyatlarına rekor zamlar yapılmasına neden oldu. Bazı ev sahipleri ve emlakçılar bu süreçte kötü niyetli davranarak kiracılarını çıkararak yerine yüksek fiyatla yeni kiracı bulmaya çalışırken bazı ev sahipleri ise mahkemelerin yolunu tuttu.
Gelen rekor zamlarla uzun süredir aynı evde oturan kiracıların ödedikleri kiralar son derece düşük kalırken ev sahipleri mahkemelere başvuruda bulunarak eski kiracılarının kiralarına zam talep ediyorlar. Açılan davalarda kiracıların ödedikleri düşük kira miktarları arttırılabiliyor.
5 SENE VE DAHA UZUN SÜREDİR AYNI EVDE OTURAN KİRACILAR DİKKAT! KİRANIZA UYARLAMA ZAMMI GELEBİLİR!
Hürriyet Gazetesi yazarlarından Gülistan Alagöz tarafından yapılan habere göre kira sözleşmesi 5 seneyi dolduran kiracılar için ev sahipleri mahkemelerin yolunu tutmaya başladı. Son 2 senedir ev fiyatları ve ev kiralarına gelen fahiş zamların etkisi ile eski kiracıların kiraları son derece düşük kalırken ev sahipleri oluşan bu farktan dolayı mahkemelere kira tespit davacı açıyor.
Kiraların bölgede bulunan diğer emsal nitelikte kalan evlere oranla çok daha düşük tutarda kalması durumunda ev sahipleri kiracılarına kira tespit uyarlama davası açabiliyro. Bu dava sonucunda bilirkişi tarafından yapılan inceleme kapsamında emsal kira bedelleri üzerinden kiracının kirası gerçekten çok daha düşükse bu durumda kira uyarlama zammı yapılabiliyor.
HAKİMLER HAKKANİYET İNDİRİMİ İLE KİRACILARINI KORUYOR!
Açılan davaları değerlendiren Avukat Hikmet Güngör tahliye için 10 senelik uzama süresinin bitiminden en az 3 ay öncesine kadar ihtar çekilmesi şartı bulunduğunu belirterek "Kira tespit davalarında da hakim eski kiracının hakkını gözetiyor.
Örneğin vatandaş 3 bin kira ödüyor ama bölge ortalaması 10 bin lira. Hemen kira 10 bin liraya çıkmıyor. Hakim, eski kiracıya 'hakkaniyet indirimi' yapıyor ve yeni kiraya karar veriyor" diyerek hakimlerin hakkaniyet indirimi hakkını kullandığını belirterek kiracıların mağdur olmasının önüne geçildiğini belirtiyor. Kira uyarlama davasında en önemli bölümü ise bilirkişi tarafından hazırlanan emsal kira raporu oluşturuyor. Bu rapor ile belirlenen rakam üzerinden hakim hakkaniyet indirimi hakkını kullanarak yeni kira rakamını belirliyor.