Yüksek konut fiyatlarına bir de emlakçı komisyonu eklendi: 30 bin, 40 bin TL ödeniyor!

Ev satın almak ya da evini satmak isteyenler soluğu emlakçıda alırken gördükleri komisyon ücretleri cepleri zorluyor.

Konut ve kira fiyatları bir hayli yüksekken vatandaşları bekleyen bir masraf daha ortaya çıktı. Konut satışı yapılırken emlakçılara verilen komisyon, ev fiyatını fiyatlarını katlıyor. Üstelik emlakçı komisyonunu hem evi satan, hem de evi alan ödüyor.

Emlakçıya verilen komisyon cep yakıyor!

Gayrimenkul satışlarında vatandaşların yalnızca evin bedeli, tau harcı gibi ücretleri ödemesinin yanı sıra bir de emlakçılara mülk sahibinden yüzde 2 ve alıcıdan da yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4'lük komisyon veriliyor. Emlakçılar tarafından talep edilen komisyon da eklendiğinde, mülkün toplam bedeli artıyor ve bu durum her iki tarafa da ek bir külfet olarak yansıyor.

Evini emlakçıya veren ya da emlakçıdan ev alan kişilerin bu hususu mutlaka göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

Örneğin 600 bin liralık bir gayrimenkul için emlakçıya toplam 24 bin lira komisyon ödeniyor. Ev sahibi 12 bin, alıcı da 12 bin ödeme yaptığında emlakçı 24 bin lira kazanıyor ve evin toplam ücreti tapu harcı gibi harcamalar katılmadan 612 bin liraya yükselmiş oluyor.

Ev fiyatı arttıkça emlakçıya ödenen bedel de artıyor. 1 milyon liralık bir ev satın alındığında 40 bin, 2 milyon liralık bir ev satın alındığında ise toplam 80 bin lira emlakçı komisyonu veriliyor.

Emlakçılara komisyon ödemek istemeyen kişiler ise sahibinden satılık ilanlarını yakından takip ediyor. Komisyon ücreti hem ev sahibi hem de alıcı için büyük bir yük oluşturuyor.

Emlak Haberleri Haberleri