Yüksek Maliyet Krizinin Gölgesinde Tuğla Fiyatları Nisan 2022

İnşaat sektöründe maliyet krizinden dolayı inşaat yapı malzemelerinin fiyatları en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Tuğla fiyatları ne kadar oldu, fiyatlara yeni zam yapıldı mı?

İnşaat sektörü bir süredir ciddi bir maliyet krizi ile boğuşuyor. İnşaat maliyetlerindeki artışlardan dolayı sektörde yeni projelere başlama oranı iyice azaldı. Mevcut projelerde ise inşaat firmaları oldukça ağır ilerlemeyi tercih ediyorlar. Konut üretimi düşerken arz aşamasında meydana gelen sıkıntı talep aşamasında da yaşanıyor. Fiyatlara gelen zamlardan dolayı konut satın almak isteyenler bu taleplerini erteliyorlar.

TUĞLA FİYATLARINA ENERJİ ZAMMI

İnşaat maliyetlerini belirleyen unsurların başında yapı malzemeleri geliyor. Üretim aşamasında maliyetlerin artmasından dolayı inşaat yapı malzemelerine zamlar yapılması da kaçınılmaz oluyor. Tuğla fiyatları da bunlardan etkileniyor. Özellikle tuğla üretiminde enerji maliyetleri önemli bir yekun tutuyor. Tuğla üretiminde genellikle kömür kullanımı yapılıyor. Rusya'dan kömür sevkiyatlarında yaşanan sıkıntılar da sürece eklenince tuğla fiyatları oldukça yükseldi.

TUĞLA SATIN ALIRKEN NAKLİYE MALİYETİ

Tuğla satın alırken ciddi bir maliyeti de nakliye oluşturuyor. Tuğla kendine has özelliğinden dolayı oldukça yer kaplayan bir ürün olduğundan dolayı nakliye maliyetleri yüksek olabiliyor. Bunun önlenebilmesi için tuğlada bölgesel üretim yapılsa da yine de nakliye maliyetleri sıfırlanamıyor. Bunun için tuğla satın alırken nakliye maliyetleri pazarlığa katılması gerekiyor. Bu maliyetler fiyata eklenmediğinde hem tuğlaya hem de nakliyeye ayrı ayrı ödeme yapılması gerekiyor. Bu da inşaat maliyetlerine katmerli fiyat artışları getiriyor.

TUĞLA FİYATLARI NE KADAR OLDU?

8,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 1,60 TL
10'luk Yatay Delikli Tuğla: 1,95 TL
13,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 2,20 TL
18,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 2,45 TL
19'luk Düşey Delikli Tuğla: 4,65 TL
20'lik Asmolen Tuğla: 5,65 TL
22,5'luk Asmolen Tuğla: 5,80 TL
25'lik Asmolen Tuğla: 6 TL
30'luk Asmolen Tuğla: 6,30 TL
19'luk Baca Tuğlası: 4,20 TL
25'lik Baca Tuğlası: 5,7 TL
30'luk Baca Tuğlası: 6,7 TL
35'lik Baca Tuğlası: 7,7 TL
14,5'luk İzo Tuğla: 4,7 TL
19,5'luk İzo Tuğla: 6,20 TL

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri