Yükselen konut fiyatları yabancıyı da 2.el konuta itti

Oluşan yoğun tepkiler sonrasında yabancıya konut satışında vatandaşlık için uygulanan sınırın 250 in dolardan 400 bin dolara yükseltilmesi satış rakamlarını düşürdü.

Pandemi sonrası adeta patlama yaşayan yabancıya konut satışı rekor üzerine rekor kırmıştı. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeniyle vatandaşların yoğun tepki göstermesi üzerine yeni yasal düzenleme yapılmış ve yabancıya konut satışında uygulanan parasal sınır 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmişti.

Hem uygulanan parasal sınırın artması hem de konut fiyatlarında yaşanan artış yabancıya konut satışı rakamlarında düşüşe neden oldu. Yabancıların konut alımlarında açıklanan son verilere göre sıfırdan ikinci ele bir kayış olduğu ortaya çıktı.

YABANCILARDA SIFIR KONUT ALAMAZ HALE GELDİ!

Hem konut fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş hem de vatandaşlık sınırının artması ile yabancıya konut satışı rakamlarında düşüş yaşandığını belirten Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak düşüşün özellikle de sıfır konut satışında hissedildiğini dile getirdi.

İran pazarının Türkiye için önemli olduğunu belirten Bucak şu anda ülkede internet bile olmadığını ve para transferlerinde sorunlar yaşandığını dile getirdi. Bucak şu anda sadece Rus pazarının aktif olduğunu belirterek yükselen konut fiyatlarının Araplar tarafından pahalı bulunduğunu belirterek “Bundan iki üç yıl önce bu rakama dış çeperlerde 2+1 konutlardan 2-3 tane alınırken, merkezi bölgelerde ise 3 tane 1+1 alınabiliyordu. Yabancılar da bunun farkında. Ancak ihtiyaçtan dolayı yatırım yapıyorlar” diyerek satışların ağırlıklı olarak ikinci el konutlara kaydığını dile getirdi.

Şu anda Türkiye’den konut alan her 3 yabancıdan ikisinin 2.el konuttan yana tercihini kullandığı belirten Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, “Bu durum özellikle Ortadoğu ülkelerinin adette geri çekilmesine neden oldu. İranlıların da alımları azaldı. Ancak sindirme dönemi bitince bir alım dalgası oluşabilir. Şu anda en olumlu pazar Rusya. Onlar 400 bin doların üzerinde alım yapabiliyorlar” diyerek Ruslara satışların sürdüğü belirtildi.

Emlak Haberleri Haberleri