Yükselen Kredi Faiz Oranları Konut Satış Rakamlarını Nasıl Etkileyecek? İnşaat Sektöründe Daralma Hızlanabilir!

TÜİK Mart 2019 konut satış istatistikleri açıklandı. Açıklanan rakamlarla kredi faiz oranları ile konut satış rakamları arasındaki yakın ilişki netleşti!

TÜİK Mart 2019 konut satış istatistikleri açıklandı. Açıklanan rakamlarla kredi faiz oranları ile konut satış rakamları arasındaki yakın ilişki netleşti!

Açıklanan rakamlara göre Türkiye'de 2019 yılının Mart ayında toplam 105 bin 46 adet konut satıldı.



Şubat ayına oranla konut satışları artış gösterdi ancak 2018 yılının Mart ayına oranla konut satışlarında yüzde 5,3 oranında bir azalış yaşandı.



Düşen Faiz Oranları Konuta Talebi Arttırdı!



Şubat ayında başlayan konut kredisi faiz indirimleri seçim öncesi Mart ayında zirve yapmış, kamu bankaları konut kredisi faiz indirimi yaptıklarını duyurarak en uygun konut kredisi faiz oranı olan 1,28 oranını uygulamaya başlamışlardı.



Düşen konut kredisi faiz oranları ile beraber ev almak isteyen kişilerde beklemeden çıkarak alıma yönelmişlerdi. Vatandaşı bu noktada en tedirgin eden konu ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan kredi açıklaması ve bankaların kredi yapılandırmama yapmaması olmuştu.



Bakan Albayrak Konut Kredisi Faiz Oranları Yüzde 1 Altına Düşecek Dedi, Vatandaş Beklemede Kalmayı Tercih Etti!



Hatırlanacağı üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kredi açıklaması yaparak konut kredisi faiz oranlarının Mayıs ayında yüzde 1 altına düşeceğini duyurmuştu.



Yapılan bu açıklama ve bankaların konut kredisi yapılandırma yapmaması vatandaşı beklemede kalmaya zorladı. Yani bankaların kredi yapılandırma başvurularını reddetmesi ve oluşturulan kredi faizleri düşecek beklentisi ile vatandaş 2 ay daha beklemede kalmayı tercih etti. Bakan tarafından bu açıklama yapılmasaydı düşen oranlarla Mart ayında daha fazla konut satışı yapılması kaçınılmazdı.



Yaşanan Küçük Bir Kıpırdanma Bile Vatandaşı Harekete Geçirdi!



Türkiye'de gelececeğe yapılan en büyük yatırım olarak kabul edilen ev sahibi olmak fikri herkesin ortak hayali olarak öne çıkarken vatandaş tüm ekonomik koşullara rağmen kendi bütçesine göre hareket etmeye devam ediyor.



Yani ekonomik kriz yaşanacak olsa dahi vatandaş bugünkü koşullarda konut kredisi çekerek ev sahibi olmak istiyorsa konut kredisi taksitlerini ödeyebiliyorsa ev sahibi olmaktan çekinmiyor.



Uzun süredir düşen konut satışları ve şişen konut stoku ile konut fiyatları düşmeye devam ederken vatandaşın şu anda ev almamasının en önemli nedeni ise konut kredisi faiz oranları olarak gösteriliyor.



Yaşanan küçük düşüşler ve konut kredisi pskikolojik sınır olarak gösterilen yüzde 1 altının çok üstünde olmasına rağmen yüzde 1,28 faiz oranının bile bu kadar büyük bir etki göstermesi konut satışlarının artması için konut finansman sisteminin önemini gözler önüne serdi.



Emlak Katılım Bankası Artık Devreye Girmeli!



Emlak sektörü ve ev sahibi olmak isteyen kişiler halen büyük bir sabırla Emlak Katılım Bankası tarafından açıklanacak yeni paketleri bekliyor.



Emlak Katılım Bankası tarafından yapılan açıklamada ise çalışmaların devam ettiği bilgisi paylaşılıyor.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri