TOBB Kurulan Kapanan Şirket İstatistikleri Ekim 2021 raporu yayımlandı. 2021’in ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı yüzde 6,6 artarken, kurulan kooperatif sayısı yüzde 7,1 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,9 oranında düşüş gösterdi.
Bu senenin ilk 10 aylık döneminde 2020 senesinin aynı dönemine oranla kapanan şirket sayısında yüzde 3,1, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 9,6 azalırken, kapanan kooperatif sayısında yüzde 5,9 oranında artış meydana geldi. 2021 senesinin Ekim ayında kapanan şirket sayısında bir önceki aya oranla yüzde 5,1 oranında düşüş gösterdi.
KURULAN ŞİRKET SAYISI AZALDI, İNŞAAT ŞİRKETLERİ KAPANDI!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan verilere göre Ekim ayında bir önceki aya oranla kurulan şirket sayısı yüzde 8.3, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısının yüzde 10.2 ve kurulan kooperatif sayısı yüzde 3.1 oranında azaldı.
Ekim ayında kapanan şirket şirket ve kooperatiflerin 235 tanesi inşaat şirketlerinden oluşurken 460 tanesi toptan ve perakende ticaret işi ile uğraşan şirket ve koop.'lerden ulaştı. Bu dönemde kapanan şirketlerden 213 tanesi ise imalat sektöründe yer alan şirketler arasında yer aldı.
YÜKSELEN İNŞAAT MALİYETİ NEDENİYLE MÜTEAHHİTLER GREVE GİTMİŞTİ
Dolar kurunda yaşanan yükseliş nedeniyle demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesine zam gelmiş, yaşanan yükseliş nedeniyle müteahhitler iş yapamaz hale gelmişti. Şantiyelerde müteahhitler 15 günlük iş bırakma eylemi yapmış, Ticaret Bakanlığı çimento ihracatına kısıtlama getirmişti.
Demir fiyatlarında da yükseliş dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisi ile tüm hızı ile devam ederken konut fiyatlarının zaten aşırı pahalanması nedeniyle maliyetleri tam olarak ev fiyatlarına yansıtamayacağı endişesi ile konut üretimine ara vermişti.
Son dönemde ekonomide yaşanan çalkalanma ve dolar kurundaki hızlı yükseliş ile inşaat malzemeleri rekor oranda zamlanmıştı. TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi raporunda da bu yükseliş dikkat çekmiş, yeni bina inşaat maliyetinde yaşanan artış rakamlara da yansımıştı. Konut fiyatlarında Türkiye dünya genelinde sıralamada birinci sırada yer almış, en çok zamlanan ülke olmuştu.