Yusufeli Barajı açılış töreni yapıldı! 2,5 milyon konutun enerjisini karşılayacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Artvin’de Yusufeli Barajı’nın açılış törenine katıldı. Kendi sınıfında dünyanın en büyük 5. barajı olan Yusufeli Barajı’nda 2,5 milyon konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretileceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Artvin’de Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri ile Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni’ne katıldı. Yusufeli Barajı’nın inşa edilebilmesi için ilçe merkezi bir başka alana taşınmıştı. Bu taşınılan yeni alanda TOKİ tarafından vatandaşlara yeni bir ilçe merkezi kuruldu.

YENİ BİR İLÇE KURULDU

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni Yusufeli’nin 2.698 konut, 507 köy evi, 296 iş yeri, 37 dükkanlı bir sanayi sitesi, 25 yataklı hastanesi, 9 okulu, yurt, spor salonu, 7 köy ve ayrıca tüm kamu hizmet binaları sıfırdan inşa edildi. Her türlü altyapısıyla ve üstyapısıyla oldukça ferah bir Yusufeli ortaya çıktı. Artık Yusufeli eskisinde iki kat daha büyük. Ayrıca ilçenin ulaşımı için 39 tünel ve 21 köprüyle toplam 110 kilometre de yeni yol yapıldı. Bundan 20 yıl önce Türkiye’de tünel uzunluğu 50 kilometreydi. Biz sadece Yusufeli’nde 62 kilometre tünel inşa ettik.” dedi.

275 METRELİK DEV BARAJ

Yusufeli Barajı hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali 100 katlı bir gökdelene denk olacak şekilde 275 metre yüksekliğindedir. Ülkemizde ilk, dünyada ise sınıfında 5. sırada bulunmaktadır. Kurulu gücü 558 megavat olan bu barajda yıllık 1 milyar 900 milyon kilovatsaat elektrik üretilecek. Bunun ülke ekonomimize katkısı yıllık 5 Milyar TL olacaktır. Allah göstermesin bir enerji sıkıntısı yaşansa bu baraj 1,5 yıl enerjiyi temin eder.” ifadelerini kullandı.

2,5 MİLYON KONUTUN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Yusufeli Barajı’nın çok önemli bir yatırım olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yusufeli Barajı aynı zamanda Çoruh Nehri’nin devamındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının en yüksek verimle çalışmalarını da sağlayacaktır. Bu barajın su depolama kapasitesi 2,3 milyar metreküptür. Buradan üretilen elektrik ile 2,5 milyon konutun ihtiyacını karşılayabilirsiniz veya 750 bin TOGG’un enerji ihtiyacını buradan sağlayabilirsiniz. 34 Milyar TL’lik bir maliyetle Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir eseri ülkemize kazandırdık.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri