Yuvanız Mezarınız Olmasın! 19 İlde Yaşayanlara Kritik Deprem ve Kentsel Dönüşüm Uyarısı Geldi

İzmir'de meydana gelen depremde yıkılan binalar ve enkaz altında can veren vatandaşlarımız ne yazık ki bir kere daha Türkiye'nin acı deprem gerçeği ile yüzleşmesine neden oldu.

İzmir'de meydana gelen depremde yıkılan binalar ve enkaz altında can veren vatandaşlarımız ne yazık ki bir kere daha Türkiye'nin acı deprem gerçeği ile yüzleşmesine neden oldu. Depremde insanların kendilerini en güvende hissetmeleri gereken yer olan evleri mezarları haline gelirken kentsel dönüşümün önemi bir kere daha ortaya çıktı. Riskli yapı raporu nedir, deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?

Türkiye bir kere daha ne yazık ki depremde yıkılan binaların enkaz altında yitirip gittiği canların acısı ile acı deprem gerçeği ile yüz yüze geldi. Özellikle de depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı ve Doğanlar Apartmanı'na belediye tarafından verilen çürük raporu toplumda büyük infial yarattı.



Çok sayıda kişiye mezar olan Rıza Bey Apartmanı sakinleri arasında yıkım konusunda büyük tartışma yaşandığı, depremde hayatını kaybeden kişilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişinin yıkıma maddi kaygılar nedeni ile karşı çıktığı iddia edilmişti. Fay yasası ve kentsel dönüşüm projelerinin önemi bir kere daha ortaya çıktı.



FAY YASASI ÇIKARSA ETKİLENECEK OLAN İLLER HANGİLERİ?




  1. Aksaray,
  2. Bolu,
  3. Sakarya,
  4. Yalova,
  5. Bursa,
  6. Balıkesir,
  7. Manisa,
  8. İzmir,
  9. Aydın,
  10. Denizli,
  11. Erzurum,
  12. Kahramanmaraş,
  13. Hatay,
  14. Hakkari,
  15. Muğla,
  16. Eskişehir,
  17. Kütahya,
  18. Bingöl.
  19. İstanbul.


EVİNİZ, MEZARINIZ OLMASIN! RİSKLİ YAPI TESPİT RAPORU İSTEYİN, EVİM DEPREME DAYANIR MI SORUSUNUN YANITINI MUTLAKA ARAYIN!



Özellikle de 1999 senesi öncesi yapılan binaların deprem denetimlerinden geçirilmemesi nedeni ile en önemli uyarı 99 öncesi yapılan binalarda oturan kişilere yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri üzerinden yapılan başvurular ile Alo 182 çağrı merkezi üzerine yapılan aramalar ile vatandaşlar riskli yapı tespit raporu isteyebiliyor.



Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen yapı denetim şirketleri de riskli yapı analiz raporu verebiliyor. Bu rapor tek bir kat malikinin bile başvuruda bulunması ile alınabiliyor ve binada çoğunluk kararı alınması gerekmiyor. Riskli yapı raporu çıkan binalar Bakanlık kararı ile kesinlikle yıkılıyor ve vatandaşlara yeni evlerini teslim alana kadar Bakanlık kira yardımı ile taşınma yardımı verebiliyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri