Yüzde 25 Kira Zammı Sınırı Dönemi Başlıyor! Ev Sahibi İle Kiracı Kira Zammında Anlaşamazsa Ne Olacak?

Ev sahiplerinin 1 yıl süreyle kiraya en fazla yüzde 25 zam yapabilecekleri dönem resmen başlıyor. Peki ev sahipleri ile kiracılar kira zammında anlaşamazlarsa ne olacak?

Türkiye'de kiralık evler için yeni bir dönem resmen başlıyor. Ev sahipleri 1 Temmuz 2022 Cuma gününden itibaren başlamak kaydıyla 1 Temmuz 2023'e kadar kira fiyatlarına en fazla yüzde 25 zam uygulayabilecekler. Kira bedellerine bu oranında üzerinde zam yapılamayacak. Ev sahibi daha yüksek oranlı bir zam teklifinde bulunsa dahi kiracı bu zam teklifine onay vermek zorunda değil. Yasal olarak bu oran kesinlikle aşılamayacak.

KİRA ZAMMINDA ANLAŞILAMAZSA NE OLACAK?

Ev sahipleri ile kiracılar kira zammında muhtemelen çok sayıda anlaşmazlık yaşayacaklar. Kiracılar yasal haklarını kullanıp yüzde 25 kira zammı sınırına uyacaklar. Ev sahipleri ise bu oranın üzerinde zam yapmak isteyecekler. Dolayısıyla ev sahipleri kiracıları hakkında tahliye talepli dava açmayı ilk seçenek olarak düşünecekler. Peki ev sahiplerinin açmak isteyecekleri bu davalar için mahkemeler nasıl bir yaklaşım içerisinde olacaklar.

Kirasını düzenli ödeyen ve ev sahibi ile tek anlaşamamazlığı kira zammı olan kiracılar için ev sahiplerinin tahliye talepli dava açma girişimleri 1 yıllık süreçte boşa çıkacaktır. Mahkemeler kanun koyucunun belirlediği yasalara göre karar vermekle yükümlüdür. Bundan dolayı 1 yıl boyunca kiraya yüzde 25 zam sınırı uygulaması mahkemeler için de bağlayıcı olacaktır. Ev sahibi bu taleple dava açmak için girişimde bulunması halinde ve başka bir gerekçesi yoksa bu davalar açılmadan reddedilecek. Dolayısıyla ev sahipleri kiracılarını bu yolla evden çıkaramayacaklar.

KİRACILAR ASLA İMZALAMAMALI

Ev sahiplerinin 1 yıllık süreçte tek dayanakları tahliye taahhütnameleri olacak. Kiracıların imzalamış oldukları tahliye taahhütnameleri ev sahiplerinin en önemli kozu olacaklar. Kiracı eğer ev sahibine bu tahliye taahhütnamesini verirse adeta kendi bindikleri dalı kesmiş olacaklar. Ev sahipleri tahliye taahhütnamesi ile istediği gibi kiracıyı evden çıkarabilirler. Bundan dolayı kiracı yüksek kira zammını kabul etmek zorunda kalabilir. Bundan dolayı ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesi verilmesine dair taleplerine kiracıların olumlu yanıt vermemeleri gerekir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri