Türkiye’de yükselen kira fiyatlarına hükümet tarafından neşter vuruldu. Alınan karar gereği kira fiyatlarına ev sahipleri en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecekler. Bu oranın üzerinde kira zammı yapmak isteyen ev sahiplerine ağır cezalar verilecek. Kira fiyatlarının son dönemlerde İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde yüzde 100’ün üzerinde zamlanması büyük tepkilere yol açmıştı. Meseleye geçici bir çözüm arayan hükümet çalışmaları tamamladı.
Kısa bir süre içerisinde yasalaşacak olan kira zammı sınırlaması ile ev sahipleri 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında kira sözleşmelerinin yenilenmesinde en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecekler. Bu getirilen yüzde 25 kira zammı sınırlaması 1 Temmuz 2023 tarihinden önce yenilenecek kira sözleşmelerini kapsamayacak. 1 Temmuz’a kadar yenilenecek olan kira sözleşmelerinde kira artış oranı son 12 aylık TÜFE ortalaması olarak uygulanacak.
YÜZDE 25 KİRA ZAMMI TAHLİYE NEDENİ OLABİLİR Mİ?
Getirilen yüzde 25 kira zammı sınırlamasının kiracılar için tahliye gerekçesi olup olmayacağı merak edilmeye başlandı. Konuya dair Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz açıklamada bulunarak, “Yüzde 25 kira zammı sınırlaması orta yollu bir çözüm olmuştur diyemeyiz. Enflasyon verilerine bakınca kiracıları rahatlatacak bir adım diyebiliriz. Ev sahipleri ise bu durumda zarar edecekler. Yüzde 39,33 olan son 12 aylık TÜFE varken kira zammı yüzde 25’te kalacak.” dedi.
Yapılacak kira zammı uygulamasının ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getireceğini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, “Bu kira zammı uygulaması ile tahliye davalarında artış meydana gelecektir. Ev sahipleri eski kiracılarını9 evden çıkarabilmek için tüm yasal haklarını kullanmak isteyecekler. Ev sahibi ile kiracı ilişkileri son dönemlerde bozulmuştu ve daha da bozulacak. Ev sahipleri yüzde 25 zam oranını kabul etmek istemeyecekler. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kiracının evden tahliyesi için gerekçe olamaz. Ancak ev sahipleri başka yolları denemekten de geri durmayacaklar. İhtiyaç sebebiyle kiracının evden tahliye edilmesi istenecektir.” ifadelerini kullandı.
KİRACILAR TAZMİNAT TALEP EDECEKLER
İhtiyaç nedeniyle kiracının evden tahliye edilmesinin bazı yaptırımları olduğunu da hatırlatan Ali Güvenç Kiraz, “Kiracı ev sahibi tarafından ihtiyaç nedeniyle tahliye edilebilir. Kanun ev sahiplerine hukuken bu hakkı veriyor. Ancak kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin oturacağını gerekçe gösterip evdeki kiracıyı çıkaran ev sahipleri 3 yıl boyunca o evi bir başkasına kiraya veremezler. Bu durumun tespiti durumunda kiracının tazminat hakkı da doğacaktır. Bu şekilde davaların da artmasına şahitlik edeceğiz.” şeklinde konuştu.