Yüzde 25 Zam Sabitlendi, Ev Sahiplerinin Kira Artışı Oyunları Başladı!

Kiralara yasal zam sınırı olarak yüzde 25 oranını sabitlenmesinin ardından ev sahiplerinin zam oyunları başladı. Kiraya zam sınırı için kira sözleşmesini erteleyenler, hava parası alanlar...

Meclisten geçirilen kanun teklifine eklenen ek madde ile kiralara yasal zam sınırı oranı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Söz konusu zam oranı için alınan karar kiracıları sevindirirken ev sahipleri yasal zam oranını daha ilk aydan uygulamamak için akıl almaz yöntemlere başvurmaya başladı.

Uzmanlar sadece kira geliri ile geçinen hane sayısını 2,5 milyon olarak açıklarken ev sahiplerinin elden kira ödemesi, kiracıyı evden çıkarmak için hileli satış ve kira sözleşmesini öteleme gibi yöntemlerle kiracıları mağdur etmeye başladığı belirtiliyor. Bazı ev sahipleri ise yüzde 25 zam sınırı ile kendi istedikleri kira tutarının arasındaki oluşan farkı hava parası olarak kiracılarından tahsil ediyor.

ÇİFT KİRA SÖZLEŞMESİ İMZALANIYOR, KİRACI YÜKSEK ZAMMA İMZA ATMAYA ZORLANIYOR!

Konuyu değerlendiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ev sahiplerinin artık çifte kontrat için kiracılarına dayatmada bulunduğunu belirterek "Son günlerde duyduğumuz bir başka yöntem de çifte kontrat yöntemidir. Özellikle işyeri kiralarında, taraflar kira bedelini aralarında serbestçe belirler. Devlete bildirilen ise başka bir kontrattır. Gerçeği ise başkadır. Bu şimdi konut kiralarında da görülmeye başladı" dedi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen emlakçıların kira sözleşmelerini Temmuz hatta Ağustos ayına ötelediklerini belirterek ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak için hileli satış yöntemlerini denediklerini dile getirdi. Aşa ev sahiplerinin kiracılarını çıkarmak için evlerini yakın akrabaya satmış gibi göstererek kiracısını çıkardıktan sonra evi tekrar üzerine aldığını dile getiriyor.

İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan ise konu hakkında yapmış olduğu değerlendirmesinde düzenleme ile artık yatırım amaçlı konut alımlarının azalacağını, barınma amaçlı konut alımı yapılacağını bununda kiralık konut kıtlığı sorununu artıracağını dile getirdi. Kiralık evi olanların yüksek fiyattan yararlanmak için evlerini satışa çıkaracağını belirten Özcan bu evlerin yüksek fiyattan satışa sunulacağını, bunun da piyasayı olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Türkiye'de rekor kıran kiralık ev fiyatları sorununun çözümü için ucuz sosyal konut üretimi ve TOKİ'nin kira amaçlı konut projeleri üretmesi olduğu belirtiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri