Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira ödemelerine ilişkin sık sık sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunların tamamının çözümü ile ilgili kanunlarla mümkün olabiliyor. Bazı durumlarda ise az bilinen meseleler aradaki anlaşmazlıklara neden olarak ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi de geciken kiralara faiz işletilip işletilemeyeceği olarak bildiriliyor. Ev sahibi kiracının zamanında yapmadığı kira ödemesine faiz işletebilir mi?
GECİKEN KİRA ALACAĞINA FAİZ İŞLETİLİR Mİ?
Ev sahipleri kiracıların kira borçları konusunda zaman zaman ciddi sıkıntılara girebiliyorlar. Kira geliri ile geçinen ev sahipleri son dönemlerde bozulan ekonomik durumdan dolayı da kiracıların ödemeleri aksatmalarına şahitlik edebiliyorlar. Böyle bir durumda mağdur olan ev sahipleri kiracılardan gecikme faizi alıp alamayacaklarını merak ediyorlar.
Kiracıdan gecikme faizi alınıp alınamayacağı hususu kanunla belirlenmiştir. Kanuna göre kira borcunun gecikmesi durumunda ev sahibinin gecikme faizi talep etme hakkı bulunuyor. Ancak bu gecikme faizinin ne kadar olacağı meselesinde bazı farklı uygulamalar yapılıyor. Öncelikle kiracı ile ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinde böyle bir madde olup olmadığına bakılıyor. Eğer kiracı ile ev sahibi daha önceden gecikme faizi konusunda anlaşma sağlayıp bir oran belirlemişlerse bu oranın uygulanması ve gecikme zammı talep edilmesi hukukidir.
Kiracı ile ev sahibi arasında kira sözleşmesinde gecikme faizi ile alakalı olarak bir anlaşma yoksa o zaman uygulanabilecek gecik faizi oranı yıllık yüzde 12'dir. Ev sahibi kiracıdan bu gecikme faizini talep edebilir. Ancak miktarın düşük olması, gecikme faizinin önemli tutarlarda olmaması ve ikili ilişkilerin bozulmaması için genellikle bu gecikme faizi işletilmemektedir. Ev sahibi talep etmesi halinde yasal yollarla kiracıdan kira alacağının gecikme faizini alabilir. Bunun için ev sahibi icra takibi başlatıp icra üzerinden talepte bulunabilir.