Zilliyet tapu nedir, alınır mı, hakkı kaç yıl?

Zilliyetli tapu nedir, nasıl alınır sorusu tapu terimleri içerisinde araştırılıyor. İşte zilliyetli tapuya ilişkin bilinmesi gerekenler.

Tapu terimleri arasında yer alan zilyetlik, bir kişinin üzerindeki mal hakimiyetini tanımlamak için kullanılmaktadır. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmadan, mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyetine zillyetlik denilmektedir.

Zilyetli tapu nedir?

Zilyet tapusu, mülk sahibinin taşınır ya da taşınmaz mallar üzerindeki kullanım hakkı olarak tanımlanır. Örneğin bir ev kiralayan kişi, fiilen kullanım hakkına sahip olduğu için zilyet hakkı mülk sahibinden kiracıya geçmektedir. Bu hakkı elinde bulunduran kişiye zilyet adı verilir.

Üzerinde zilyetlik tapusu bulunan bir yeri kiralarken ya da satın alırken üzerinde derin bir araştırma yapmak gerekir. Bunun için ilgili tapu kadastro müdürlüklerine müracaat edilebilmektedir.

Zilyet tapusu nasıl alınır?

Zilyet tapusunun alınması konusunda değişik durumlar bulunmaktadır. Taşınmaz 2b arazisi, sarı alan veya hazine adına tescilli ise yapılan işlemler değişmektedir.

Zilyet tapusu, bir mülk üzerindeki hakimiyeti göstermek amacıyla düzenlenmektedir. Fakat bu tapuların hukuki bir bağlayıcılığı olmamakla birlikte resmi olarak tapu özelliği olan belgeler değillerdir.

Zilyetli tapusu, tapu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu gösterirler. Zilyetlik hakkı, aslen, devren, tesisen ve miras yoluyla elde edilebilmektedir.

Zilyetlik hakkı kaç yılda kazanılır?

Zilyetlik konusunda bir dava açılmış ise dava tarihine kadar 20 yıl sürenin geçmesi bir koşul olarak gösterilmektedir. Bu koşulun zilyetlik için öngörülen diğer şartlardan farkı yoktur. 20 yıl sürenin geçiyor olması, usul hukukuna ilişkin bir süre değildir, maddi hukuka ilişkindir ve mülkiyet hakkının oluşması için koyulan bir süredir.

Emlak Haberleri Haberleri