Emlak sektöründe en sık kullanılan terimlerden biri de zilyetlik terimidir. Emlak terimleri arasında yaygın kullanımına rağmen bazen yanlış anlamlarda ifade edilmektedir. Peki, zilyet ne demek, zilyetlik nedir, zilyetliğin çeşitleri nelerdir?
Zilyet emlak sektörünün en çok kullanılan terimlerinden biri olup bazı zamanlar halk arasında yanlış anlamalarda kullanılabilmektedir.
ZİLYET NE DEMEK?
Zilyet taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde kişinin hak sahibi olma durumuna verilen isimdir.
Türk Dil Kurumu tarafından zilyetin kelime anlamı “Sahibi kendisi olsun olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde tutan kimse, eldeci” olarak ifade edilmektedir.
ZİLYETLİK NEDİR?
Evin sahibi ile zilyeti farklı kişiler olabilmektedir. Örneğin bir konut satın alan kişi o evin sahibi olurken bu konutun kiraya verilmesi durumunda konutu kiralayan kişi zilyetlik kazanan kişi yani konutun kullanım hakkını elinde tutan kişidir.
Daha basit bir ifade ile size ait olmayan bir kalem sizin elinizdeyken zilyeti siz olurken kalemin maliki ise siz değilsinizdir. Malik olmak için sahiplik şartı aranırken zilyet olmak için sadece kullanan kişi olunması yeterlidir.
ZİLYETLİĞİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Zilyetlik farklı çok sayıda kurulabildiği için pek çok çeşidi bulunmaktadır.
- Asli / Ferdi Zilyetlik
- Vasıtasız / Vasıtalı Zilyetlik
- Tek / Birlikte Zilyetlik
- Eşya / Hak Zilyetliği
- Emin Sıfatı ile Kurulan Zilyetlik
- Kendisi / Başkası İçin Kurulan Zilyetlik
Zilyetlik kazanılabilen bir durum olduğu için eşya hukuku kapsamında bu nedenle maddelere ayrılmıştır. Bunlar Zilyetliğin aslen, devren, tesisen ve kazai yoldan kazanılması olmak üzere 4 ana madde üzerinde toplanarak incelenmektedir.