Kredi kullanan ve ihtiyaçlarını gideren çiftçilerin sıklıkla karşılaştıkları terimlerin başında zirai ipotek geliyor. Peki zirai ipotek nedir? Zirai ipotek hangi durumlara yaptırılır? Zirai ipotek nasıl kaldırılır? Tüm bu soruların yanıtlarını ve zirai ipotek konusuna ilişkin detayları Emlak365 olarak araştırdık.
Türkiye geneli milyonlarca çiftçi vatandaş ihtiyaçları için kredi kullanmak zorunda kalıyor. Kredi kullanımlarının özel kurumlar yada bankalara aracılığıyla olması durumunda kullanılan krediye karşı teminat gösterilmesi gerekiyor.
ZİRAİ İPOTEK NEDİR?
Zirai ipotek ise bu süreçte kullanıma giriyor. Çeşilti ihtiyaçları için kredi kullanacak olan çiftçiler Tarım kredi kooperatifleri ile T.C. Ziraat Bankasından bu ihtiyaçlarını karşılamaları durumunda, kredilere karşılık teminat olarak taşınmaz malı ipotek gösterirler. Tarım kredi kooperatifleri ile T.C. Ziraat Bankasından kullanılan karşı gösterilen teminat ve ipotek tesis işlemi ise zirai ipotek olarak nitelendirilir.
Zirai İpotek Başvuru Evrakları
Kredi kullanımlarında gösterilecek olan zira ipotek için çiftçilerin kurumlara sunmaları gereken evraklar bulunuyor. Bu evraklar gerçek kişiler için; Çiftçi olduğunu belirten belge Nüfus cüzdanı Son 3 yıla ait gelir tablosu olarak talep edilir. Bunun dışında tüzel kişiler için; Çiftçi olunduğuna dair belge Ticari Sicil Gazetesi’nde yer alan sözleşme Oda kayıt belgesi, vergi levhası İmza sirküleri En az 3 yıla ait gelir tablosu.
ZİRAİ İPOTEK NASIL KALDIRILIR?
Zirai İpotek çiftçilerin kredi borçlarını tamamen ödeyene kadar devam eder. Çiftçiler, Tarım kredi Kooperatifleri ile T.C. Ziraat Bankasına olan borçlarını tamemen kapattıklarında zirai ipotek kaldırılır. Zirai ipoteğin kaldırılması için çiftçi ipoteği koyan kurumdan FEK yazısını almalı ve bu yazıyı tarlanın bağlı olduğu tapu sicil müdürlüğüne iletmeli.