Ev sahipleri ile kiracılar arasında mesele oluşturan konulardan birisi de tadilat meselesi oluyor. Ev sahipleri kira geliri elde ettikleri evlerinde kira kaybı yaşamamak için tadilat yaptırmak istemiyorlar. Kiracılar ise daha yaşanılabilir evlerde hayatlarını sürdürmeyi arzu ediyorlar. Bu tadilat krizi ise çoğu zaman mahkeme süreci ile sonuçlanabiliyor. Peki ev sahipleri zorunlu tadilatları yaptırmak istemezlerse kiracılar ne yapabilir?
KİRACI NE YAPABİLİR, HAKKI NELERDİR?
Kiralık bir evde zorunlu tadilatların acil bir şekilde yapılması ev sahibinin yükümlülüklerinden birisidir. Bu zorunlu tadilat gereksinimleri kiracının özel yaşan alanının kalitesini düşürdüğü gibi komşulara da zarar verebilmektedir. Böyle bir durumda ise ev sahipleri bazen kiracıları zor durumda bırakmaktadırlar. Hem evinde yaşan kalitesi düşen hem de komşuları ile arası açılan kiracılar ne yapabilir?
Aciliyet gerektiren tadilatların yaptırılması için ev sahiplerine bilgi verilmesi kiracılar için yeterli olabiliyor. Örneğin alt kata su sızıyorsa bu durum sadece kiracıya değil alt komşuya da zarar vermektedir. Bu tadilatın yapılması da aciliyet gerektirmektedir. Böyle bir durumda ev sahibine bilgi verilip tadilatın kiracı tarafından yapılması ve masrafların da kiradan düşülmesi mümkündür. Ancak kiracılar bu masrafları belgeleyebilmelidirler. Aksi durumda ev sahipleri bu tadilat masraflarını kabul etmeme gibi bir yola başvurabiliyorlar.
ZORUNLU OLMAYAN TADİLATLARI EV SAHİBİ YAPTIRMAK ZORUNDA DEĞİL!
Zorunlu olmayan tadilat konusunda ise kiracılara herhangi bir hak verilmemiştir. Bu konu tamamen ev sahibinin inisiyatifindedir. Ev sahibinden habersiz bir şekilde yapılan zorunlu olmayan tadilatların kiradan düşülmesi gerçekleşmeyebilir. Hatta ev sahibi kiracının yaptığı bu tadilat işlemini geri almasını ve evi eski hale getirmesini dahi talep edebilir.