Aybaşında açıklanan asgari ücret ek zammı ile birlikte birçok ödenekte tutarlar değişti. Aralık 2021’de toplanan Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücretin 4 bin 253 liraya çıkarılmasına karar vermişti. Fakat Türkiye’de yükselen enflasyon oranıyla birlikte geçim sıkıntısının baş göstermesi, hükümeti ek bir zamma zorladı. Bu kapsamda Temmuz – Aralık dönemi için asgari ücret 5 bin 500 lira olarak belirlendi. Aralık ayında ise günün şartlarına göre yeni bir zam söz konusu olacak.
7 milyondan fazla asgari ücretliyi etkileyen zam ile birlikte yasal mevzuattaki birçok düzenleme de değişti. Yeni asgari ücretle beraber işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primler, staj ücretleri ve rapor ücreti gibi birçok kalemde değişiklik yapıldı.
Başvuru yapanlara 180 gün en az 2 bin 570 lira ödeniyor
Asgari ücret zammıyla birlikte birçok kişinin faydalandığı işsizlik ödeneğinde de artış meydana geldi. Sigortalının son 4 aylık prime esas kazançlarının dikkate alındığı ödemede, alt sınır asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınır ise asgari ücretin yüzde 80’i olarak belirleniyor.
Bu hesaplamalar doğrultusunda işsizlik maaşı alan bir kişi Temmuz ayı itibariyle en az 2 bin 568 lira, en fazla ise 5 bin 137 lira ödenek alabilecekler. Ayrıca bu miktarlardan yüzde 0,00759 oranında da damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
En az 120 gün sigorta primi şartı
İşsizlik maaşından yararlanabilmek için, işverenin iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi gerekmektedir. Çalışanların bu ödenekten yararlanması için işten ayrılmadan önce en az 120 gün sigorta primi ödemesi gerekir. Çalışanın adına ödenmiş işsizlik sigortası primlerinin son üç yılda ise en az 600 gün olma şartı aranmaktadır.
İşsizlik maaşına başvuru yapmak için belirli bir süre şartı da bulunuyor. İşten ayrıldıktan sonra en fazla 30 gün içerisinde başvuru yapılmalıdır. Aksi taktirde kişi, işsizlik maaşı alma hakkından men edilmektedir. Başvurular İŞKUR’a direkt olarak yapılmaktadır.
Bunun yanı sıra işsizlik maaşı alabilmek için şartlardan biri de 120 günlük kesintinin prim ödemesinde kesinti sayılmayacak haller yani hastalık, ücretsiz izin, aylık izin, gözaltı, tutukluluk hali, kısmi istihdam, grev, yaşamı etkileyen olaylar, finansal kriz, doğal afet, fesih zamanında çalışmamış, 30 günden az ev hizmetleri işinde çalışma ve kısa çalışma ödeneği olarak sıralanmaktadır.