Deprem felaketinin ardından yaşanan ağır kayıpların ardından deprem bölgesinde hayatın normale dönmesi için dört koldan çalışmalar sürdürülüyor. Bu hayatın normale dönüşünün önemli bir noktasını da çalışma hayatı oluşturuyor. Deprem bölgesindeki çalışma hayatına yönelik TİM Başkanı Mustafa Gültepe bazı açıklamalarda bulundu.
Deprem bölgesine dair bir açıklama yapan Mustafa Gültepe, “Türkiye’nin GSYH’nın yüzde 10’unun, ihracatın da yüzde 9’unun deprem bölgesinde gerçekleştiğini biliyoruz. Hatta şu rakamı verebilirim. Deprem bölgesindeki yıkımın etkisi ile ihracat rakamlarımızda Şubat ayına yansıması yüzde 6,5 oranında eksi yazdı.” dedi.
DEVLET MAAŞ DESTEĞİ VERSİN ÖNERİSİ!
Deprem bölgesindeki bu kayıpların telafi edilmesinin gerektiğinin altını çizen Mustafa Gültepe, “Deprem bölgesinde bazı iş yerlerinde istihdam yüzde 50’ye yaklaşmaya başladı. Fabrikalar içerisinde çalışacak olanların barınabilecekleri alanlar oluşturduk. Buna dair yaşam üniteleri meydana getiriyoruz. Ancak bu da yeterli gelmeyecektir. İnsanlar büyük bir tahribat yaşadılar ve motivasyonlarını kaybettiler.
Deprem bölgesinde çalışanlara moral motivasyon sağlanabilmesi için en azından 6 ay boyunca bu kişilere bir maaş işveren veriyorsa bir maaş da devlet vermelidir. Bu motivasyon desteği ile sanayi, üretim ve tarımın çarkları yeniden hızlı bir şekilde dönmeye başlayacaktır. Bunu yaparak üretimi, ihracatı, ticareti geliştirip bölgenin de normalleşmesini sağlayabiliriz. Bu konuda özel bir çalışma ve yeni aynı şekilde özel bir uygulama yapılacağına inanıyorum.” dedi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin önerisinin kabul edilmesi durumunda deprem felaketine maruz kalan 11 ilde tüm çalışanlara devlet tarafından 6 ay boyunca ekstra bir maaş ödemesi yapılacak. Örneğin 10 Bin TL maaş ile bir fabrikada çalışan işçi 6 ay süresince işvereninden 10 Bin TL maaş alacağı gibi devlet de bu işçiye aylık 10 Bin TL ödeme yapacak.