10 yıl çalışan emekli oluyor! SGK açıkladı, onlar için 1800 gün prim yeterli!

Emekli olmak için hesap yapanlar uzun yıllar beklemek zorunda olduklarını öğrenince büyük bir umutsuzluğa kapılıyorlar. Ancak SGK sisteminde erken emeklilik imkanı da bulunuyor. 10 yıl çalışmayla emeklilik hakkı veriliyor.

Erken emekli olmak her çalışan için büyük bir hayaldir. İnsanlar erken emeklilik koşullarını araştırıyorlar. Özellikle de EYT imkanından yararlanamayacak olanlar bunun alternatifi olabilecek durumları merak edebiliyor. SGK sistemin bazı koşullarda vatandaşlara erken emeklilik imkanı veriliyor. Bu çalışanlar belirlenen koşulları karşılamaları halinde tahmin bile edemeyecekleri koşullarla emekli ediliyorlar.

1800 GÜN İLE EMEKLİLİK!

SGK mevzuatında bazı özel durumlar için özel uygulamalar bulunuyor. Bunlardan birisi de iş gücünde meydana gelen kayıptan dolayı çalışanların emekli edilmesi oluyor. Fiziksel veya ruhsal olarak rahatsızlanan bazı sigortalılara emeklilik imkanı veriliyor. Ancak bunun için kapsamlı bazı koşulların yerine gelmesi gerekiyor.

Yaşadıkları rahatsızlık veya iş kazası nedenleriyle iş gücünde kayıp meydana gelmesi halinde çalışanlara 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim günü ile emekli olma hakkı veriliyor. Özellikle 1800 prim günü ödemesinin kesinlikle yapılmış olması gerekiyor. Bu durumda emekli olacak olan sigortalının iş gücü kaybına neden olan rahatsızlığının işe girdikten sonra başlamış olması gerekiyor. Ayrıca bu iş gücü kaybı SGK’nın Sağlık Kurulu’ndan alınacak bir rapor ile belgelenmelidir. Bu raporda da en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşandığı açık bir şekilde yazmalıdır. Bir başkasının yardımına muhtaç haline gelen sigortalılardan 10 yıl sigortalılık süresi de istenmemektedir. O durumda 1800 prim günü ile emekli olunabiliyor.

HASTALIK LİSTESİ YAYINLANDI!

SGK hangi hastalıklar ile malulen emeklilik imkanı tanınacağına dair bir liste yayınladı. Buna göre Kanser, Epilepsi, Parkinson, Beyin tümörü, Behçet hastalığı, Kemik iliği hariç organ nakli, Aids, Tüberkiloz, Karaciğer sirozu, Zeka geriliği, Şizofreni, Bipolar bozukluk, MS, Serebral Palsi, Felç, Uzuv kayıpları, Demans, Görme kaybı hastalıkları nedeniyle yüzde 60 ve üzerinde iş gücü kaybı yaşayanlar malulen emekli olabilecekler.

MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI NE KADAR?

Malulen emekli olacak olanların çok düşük prim süresi ile emekli olmalarından dolayı yüksek tutarlı emekli maaşı almaları mümkün olmuyor. Ancak en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL maaş ile emekliye ayrılabiliyorlar. Malullük durumu kalkmadıkça bu maaş alınmaya devam ediliyor. İş gücü yeniden geri kazanılırsa emeklilik iptal edilebiliyor.

Finans Haberleri