Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ile ilgili sendikalar arasında 700 bin kamu işçisinin maaşlarını etkileyecek olan 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor. Gelen ilk bilgilere göre taraflar ikramiyelerin de içerisinde olduğu konu başlıklarında anlaştılar ve taban ücret ile yüzdelik zamlar konusunda pazarlıklar sürüyor.
KİMLERİN MAAŞLARI ETKİLENECEK?
Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçinin maaşları için taraflar arasında pazarlıklar devam ediyor.
Kamu işçilerinin zam görüşmeleri TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında yapılıyor.
TABAN ÜCRET İÇİN ZAM TEKLİFLERİ
İşçi ve işveren temsilcilerinin kamu işçilerinin maaş zammı pazarlıklarında taban ücret konusunda teklifleri ortaya çıktı. İşçiler aylık taban ücretin brüt 15.000 TL olmasını teklif ederken işveren sendikası taban ücret olarak aylık 11.500 TL teklif etti.
YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?
Kamu işçilerinin maaşlarına yüzdelik zam pazarlığı da yapılıyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ önce taban ücretin brüt 15.000 TL’ye yükseltilmesini istiyor ve sonrasında bütün ücretlere yüzde 15 ferah payı zammı yapılmasını talep ediyorlar. Bunun ardından da ilk 6 ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise yüzde 5’er zam ve enflasyon farkı talep ediliyor. Tüm bunlara ek olarak ise işçi sendikaları belediye ve il özel idare şirketlerinde çalışanlar da dahil olmak üze ilave tediye ödenmesi talep edildi.
TÜM MAAŞLAR İÇİN ÖNCÜ VERİ OLACAK
Kamu işçileri için yapılacak toplu sözleşme zammı sadece kamu işçilerini etkilemeyecek. 1 Ağustos tarihinde başlayacak olan 2024 – 2025 yılları arasında geçerli olacak 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde işçilere verilen maaş zammı memurların ve memur emeklilerinin maaş zamları için da örnek teşkil edecek.