Türkiye’de uygulanan emeklilik sisteminde çalışanların emekli olmaları bir hayli zorlaştırıldı. Hatta bu zorlu koşullar nedeniyle EYT sorunu çıktı ve bu sorunun çözümü için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aylardır öesai harcıyar. Lakin yine de SGK sisteminde oldukça kolay emeklilik imkanları bulunuyor. Bu şekilde emekli olabilmek için ise özel koşulların sağlanması gerekiyor.
ÖZEL EMEKLİLİK HAKKI: MALULEN EMEKLİLİK
Çalışma hayatı içerisinde yer alırken bir anda hastalığa yakalanan ve bu hastalıkları nedeniyle iş gücü kaybı yaşayan vatandaşlara SGK emeklilik hakkı veriyor. Belirli bir yaş beklemeye gerek olmayan bu emeklilik sistemine malulen emeklilik adı veriliyor. Malulen emekli olmak her hasta çalışan için sağlanmıyor. Malullük gerektiren durumun sağlık raporunun alınması gerekiyor.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR?
Malulen emekli olmak isteyenler öncelikle malul olduklarını ispat etmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülük sağlandıktan sonra talepte bulunanın sigortalılık süresine ve prim gün sayısına bakılıyor. En az 10 yıllık sigortalılık süresi olması gereken çalışanlardan en az 1800 prim gün süresi de isteniyor. Bu şartları tamamlamayanların malulen emeklilik hakkı bulunmuyor.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Malulen emekli olmak isteyenler başvuru işlemlerini il ve ilçelerde bulunan SGK temsilciliklerinin ilgili birimlerinden yapabiliyorlar. Başvuruda bulunanlar SGK’nın belirlediği bir heyetten sağlık raporu alıyor. Ardından ise koşulların sağlanması durumunda emeklilik işlemleri başlatılıyor. Herhangi bir hastalığı olmayan, çalışmasını etkilemeyen bir hastalığı olanların bu şekilde emeklilik işlemleri yapılmıyor. Malulen emekli edilenler belirli periyotlarda sağlık heyetinin kontrolüne alınıyor ve sağlık durumunun devam edip etmediği tespit ediliyor.
EN AZ 5 SENE PRİM ÖDENMELİ
Malulen emekli olmak isteyenlerin aralıksız 10 yıl çalışmalarına gerek yok. İşe başladıkları tarih ile emeklilik başvurusu yapılan tarih arasında en az 10 yıl olması gerekiyor. Bu sigortalılık süresi kapsamında aralıklı da olsa en az 5 yıl prim ödemesi yapılmış olması şartı aranıyor. 5 yılı tamamlayanlar malulen emeklilik imkanını kullanabiliyorlar.
GEÇİCİ MALUL AYLIĞI
SGK mevzuatında bazı hastalıkları olan vatandaşlara geçici malul aylığı da bağlanıyor. Tüm kanser hastaları başvurmaları halinde 18 ay malul aylığı alabiliyorlar. Ancak bu başvurunun tanı koyulduktan 1 yıl içerisinde yapılması gerekiyor. Kan kanseri hastalarına 24 ay, kemik iliği nakli yaptıranlara 12 ay malul aylığı bağlanıyor.