2000 Öncesi, 2000 Ve 2008 Sonrası Sigortalı Olanlar Dikkat! Emekli Maaşı Hesaplama Ve Yüksek Aylık Alma Formülleri!

Emekli olmak için imkanlarını araştıran çalışanlar kendilerine bağlanacak emekli maaşlarının miktarlarını da merak ediyorlar. Hangi çalışanlara, hangi şartlarda ne kadar emekli maaşı bağlanır?

Türkiye’de çalışanlar emekli olduklarında kendilerine sunulacak olan imkanları araştırmayı sürdürüyorlar. Hayatlarının son dönemlerinde ekonomik sıkıntı çekmek istemeyen çalışanlar ne kadar maaş ile emekli olabileceklerini öğrenmek istiyorlar. Emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılır? Yüksek maaş ile emekli olmak için hangi detaylara dikkat edilmelidir?

EMEKLİ OLURKEN MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Çalışanların emekliye ayrılırken kendilerine bağlanacak olan emekli maaşlarının hesaplanmasında bazı formüller kullanılmaktadır. Sigortalılık başlangıç tarihlerine göre emeklilerin emekli maaşına bağlanma hesaplamaları değişmektedir. Buna göre 2000 yılından önce SSK girişi olan çalışanların emekli aylıkları kat sayı, aylık bağlanma oranı ve gösterge rakamlarına göre hesaplanarak belirlenmektedir. Aylık bağlanma oranının yüzde 60’ı, katsayı için de 12000 esas alınıyor.

2000 yılı ile 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı olan çalışanların emekli maaşları ise başka bir formülle hesaplanıyor. Bu çalışanların emekli maaş hesaplaması yapılırken gösterge rakamı yerine güncelleme kat sayısı kullanılıyor. Ayrıca büyüme rakamları ile TÜFE oranları da hesaba katılıyor.

2008 yılından sonra ilk defa sigortalı olan çalışanların emekli maaşları aylık kazanç ortalaması, güncelleme kat sayısı, TÜFE oranlarına bakılarak hesaplanıyor. Aylık bağlama oranı ise yüzde 40 olarak kullanılıyor. 2022 yılında emekli olunacaksa güncelleme kat sayısında 2021 yılının verileri esas alınıyor.

YÜKSEK MAAŞTAN EMEKLİ OLMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Yüksek bir emekli maaşına bağlanarak emekli olabilmek için çalışanların neler yapabilecekleri de merak ediliyor. Buna göre çalışanlar özellikle emekli olmadan önce son 7 yıla dikkat etmeleri gerekiyor. Bu dönemde primler en üst seviyeden yatırılmaya gayret edilmelidir. Ayrıca emekli olunurken bazı detaylara da dikkat edilmesi gerekiyor.

Yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde çalışanlar emekli olmak için emeklilik dilekçelerini yılbaşından sonra vermelidirler. Örneğin şu anda emekli olmayı düşünen çalışanlar emeklilik dilekçelerini 2023 yılının Ocak ayında verirseler daha yüksek bir emekli maaşı ile emekliye ayrılabilirler.

Büyüme hızının yüksek olduğu dönemlerde emekli olmak da emekli maaşını yükselten formüller içerisinde yer alıyor. Büyüme hızı da emekli maaşları belirlenirken hesaplamaya etki ediyor. Son yıllarda Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yüksek olması bu anlamda yeni emekli olacak çalışanlara avantaj sağlamaktadır.

Emlak365.com

Finans Haberleri