Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira düzenlemesi hakkında kritik detayları paylaşmasının ardından milyonlarca kiracı ve ev sahibi düzenlemenin kapsamını ve detaylarını araştırmaya başladı. Kira düzenlemesi kapsamında artışın yüzdesi belirlenmiş oldu. Yasal olarak ev sahipleri sadece bu sınır kapsamında kira artışı yapabilecekler. Kiralarda yaşanan fahiş artışların bu yöntem ile düzenlenmesi hedefleniyor.
Kira Artış Oranı Ne Kadar Olacak?
Geçtiğimiz günlerde Ankara’da düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu kapsamında kritik değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyeceğini duyurdu. Böylece kira artış oranlarında bilhassa son dönemde görülen fahiş zamların önüne bu yöntem ile geçilmesi hedeflendiği aktarılıyor. Bir süredir gündemde olan düzenleme kapsamında önemli detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.
Düzenleme Ne Kadar Süre Geçerli Olacak?
Milyonları ilgilendiren kira düzenlemesine ilişkin çalışmada sona gelinmesinin ardından fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi bekleniyor. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25’ini geçemeyeceği ifade ediliyor. Bunun üzerindeki artışlar geçerli olmayacak.
Borçlar Kanunu kapsamında yapılacak geçici düzenleme ile 1 yıllık süreyi kapsayacak. Bakan Bozdağ tarafından yapılan açıklamada söz konusu düzenlemenin kirazı ve ev sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belirli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına dikkat ettikleri ifade edildi.
Kira Düzenlemesi Kiracı ve Ev Sahibini Nasıl Etkileyecek?
Dört farklı bakanlık tarafından üzerinde çalışılan kira düzenlemesi kapsamında piyasalara göre kiracılar için iyi fakat mal sahipleri için kötü bir düzenleme olduğu aktarılıyor. Öte yandan bu düzenleme ile kiralık daire fiyatlarının da ciddi bir artış gösterebileceği aktarıldı. Düzenleme ile fahiş kira artışlarının engellenmesi önemli bir kriter olsa da belirli yönlerden kapsamlı bir çalışma ve düzenleme yapılması gerektiği aktarılıyor.