2023'ün ilk akaryakıt zammı açıklandı!

Akaryakıtta yılın ilk zam açıklaması yapıldı. Petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından dün indirim yapılan benzin fiyatlarına bu gece yarısından itibaren zam yapılacak.

Türkiye’de araç sahipleri akaryakıt fiyatlarını yine güçlükle takip etmeye başladılar. Petrol fiyatlarındaki hızlı değişim Türkiye’de akaryakıt maliyetlerinde tabloyu bir anda tersine döndürebiliyor. Bundan dolayı önceki gece yarısı indirim yapılan benzin fiyatına bu gece yarısından itibaren zam yapılması kararlaştırıldı. Benzine ne kadar zam geldi?

PETROL FİYATLARI CAN YAKIYOR!

Küresel petrol piyasasında hareketlilik tavan yaptı. Savaş riski, resesyon endişesi gibi gerekçelerle fiyatlanan petrolde anlık fiyat değişimleri meydana geliyor. Geçtiğimiz haftadan bugüne kadar hem fiyat yükselişini hem de fiyat düşüşünü gören petrol piyasası yeniden fiyat yükselişi trendine girdi. Brent petrolün varil fiyatı 82 doların üzerine çıkınca Türkiye için akaryakıt hesapları değişti. Maliyetler artınca fiyat tabelasında da değişiklik yapılması kararı alındı.

DOLAR KURU YÜKSELİŞTE!

Akaryakıt maliyet hesaplaması yapılırken dolar kuru esas alınarak hesap yapılıyor. Dolar kuru şu anda 18,78 TL’den işlem görürken yükseliş ihtimali çok daha baskın görünüyor. Bu durum akaryakıt maliyet hesaplamalarında negatif etki yapıyor. Akaryakıt maliyetleri yükselirken zam kararları da açıklanmaya başlandı.

BENZİNDE İNDİRİM GERİ ALINIP ÜZERİNE ZAM YAPILDI!

Benzin fiyatları için 2023 yılının ilk zam kararı alındı. Bir gün önce gece yarısından itibaren 63 kuruş indirim yapılan benzine bu gece yarısından itibaren ise zam yapılacak. Bu zammın litre başına 80 kuruş olacağı akaryakıt sektörü temsilcileri tarafından açıklandı. Bu zammın bu gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıyacağı açıklandı. Yapılacak olan bu zam ile 63 kuruşluk indirimin tamamı geri alınacak ve üzerine de fiyatlara 17 kuruş da zam eklenmiş olacak.

MOTORİN FİYATI DEĞİŞMİYOR!

Akaryakıt fiyatlarında son günlerde sadece benzin fiyatlarında bir hareketlilik oluyor. Motorin için 2023 yılında henüz ne zam ne de indirim kararı alındı. 2022 yılının sonundaki motorin fiyatları halen daha geçerliliğini koruyor. Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdikleri bilgilere göre henüz motorinde herhangi bir fiyat değişimini gerektirecek bir maliyet değişimi olmadı.

Öte yandan şu anda benzinin litresi İstanbul’da 18,88 TL’den, Ankara’da 19,11 TL’den ve İzmir’de 19,07 TL’den satılıyor. Bu gece yarısından itibaren bu fiyatlara 80 kuruş zam eklenecek.

Finans Haberleri