Türkiye’de dolarizasyonu önlemek için devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat Hesapları üzerinden elde edilen gelirler merak ediliyor. Uygulanan sistem gereği bankaların mevduat hesaplarına paralarını yatıranların bu varlıkları dolar kuruna endeksleniyor. Faiz gelirinin dolar kurunun yükselişinden elde edilen gelirden az olması durumunda aradaki fark Merkez Bankası tarafından karşılanıp ödeniyor. Böylelikle paralarını TL’de değerlendirenler dolardaki yükselişlerden de yararlanabiliyorlar.
100 BİN TL YATIRAN NE KADAR KAZANDI?
Dolar kurunun 17 TL’nin üzerine çıkması ile Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında varlıklarını değerlendirenler ne kadar kazanç elde ettiklerini merak etmeye başladılar. 8 Mart tarihinde 100 Bin TL’sini Kur Korumalı Mevduat Hesabı’na yatıran bir kişinin kazancı 8 Haziran’da yüzde 17’yi geçti.
Merkez Bankası 8 Mart’ta dolar kurunu 14,49 TL olarak açıklamıştı. O dönem 100 Bin TL yatıran bir vatandaş 6.901 dolar alabiliyordu. 8 Haziran için ise Merkez Bankası dolar kurunu 17,15 TL olarak açıkladı. 3 aylık süreçte 100 Bin TL 118.352 TL’ye yükseldi. Bu yatırımcının elde ettiği kazanç ise 3 ayda yüzde 18,3 oldu.
Kur Korumalı Mevduat Hesabı sisteminde 800 Milyar TL’nin üzerinde varlık toplandı. Tüm bunlar için Merkez Bankası kur farkı ödemelerini aylık olarak yapmaya devam edecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KKM ödemeleri için ek bütçe oluşturmaya başladığı bankacılık piyasasında konuşulmaya başlandı. Merkez Bankası’nın karşılaması gereken bütçe çok büyük olurken bu vadesi dolan varlıkların yeniden KKM hesaplarında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği dolar kurunun akıbeti için çok kritik bir öneme sahip. Eğer bu varlıklar yeniden dolara dönerse çok büyük bir dolarizasyon yaşanma ihtimali bulunuyor.