Türkiye’de 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanların emekli olabilmek için yıllardır verdikleri mücadele meyvelerini veriyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile alakalı olarak heyecanla beklenen hazırlık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılıyor. Oluşturulan çalışma grubu EYT düzenlemesine dair detayları kararlaştırıyorlar. Peki EYT düzenlemesinde hangi kritik noktalar yer alacak? EYT’lilerin bekledikleri gibi bir yasa çıkacak mı?
EYT İLE YAŞ ŞARTI KALKIYOR MU?
EYT düzenlemesi ile yaş şartının kalkmasına ihtimal verilmiyor. Ancak bu konuda bir gevşeme yapılacak. Şu anda mevcut emeklilik koşullarına göre kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyorlar. Bu şartta gevşeme yapılarak erkeklerin emeklilik yaşı 55’e, kadınları ise emeklilik yaşı 50’ye düşürülecek. Bu değişiklik ile 8 Eylül 1999 öncesinin şartlarına da dönülmüş olacak. Bu düzenleme sadece EYT’lileri kapsayacak ve diğer çalışanlar şu andaki mevcut şartlarla emekli olmaya devam edecekler.
KISMİ EMEKLİLİK İÇİN YAŞ ŞARTI NE OLACAK?
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan EYT kapsamına girebilecek şartı sağlayabilecek halde olmasına rağmen primleri 3600 gün sınırını aşmasına rağmen 5000 günden az primleri olanlara da kısmi emeklilik hakkı verilecek. EYT düzenlemesi ile kısmi emeklilik hakkı için yaş şartı da gevşetilecek. 3600 prim günü şartını karşılamak koşuluyla kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında kısmi emeklilik imkanını kullanabilecekler. Bu şekilde emekli olanların emekli maaşları biraz daha düşük olacak.
TÜRKİYE MODELİ PRİM TAMAMLAMA OLACAK!
EYT’liler için prim tamamlama imkanı da getirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Türkiye modeli diyerek söylediği detay aslında bu olacak. Prim eksikliği olan EYT’liler prim şartlarını karşılamak zorunda kalacaklar. Bunun için de tek seferlik olmak üzere primlerini tamamlamalarına dair hakları olacak. Ne kadar eksik prim varsa SGK’ya borçlanma yoluyla ödeme yaparak bu eksik günler tamamlanacak. Bu şekilde EYT’liler emekli olma imkanı bulacaklar. Devlet ise EYT’liler için gereken bütçenin bir kısmını yine EYT’lilerden karşılamış olacak.