Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) uzun yıllardır ciddi bir mücadelenin içerisindeler. Yaklaşık 5 milyon vatandaş yaş hariç tüm emeklilik şartlarını yerine getirmelerine karşın emekli olamama sorununu yaşıyordular. Bu konuda organize olan ve hatta dernekleşen EYT’liler yıllar boyunca seslerini hükümete duyurmaya çalıştılar. Ancak hükümet kanadından EYT’lilerin maliyetinin devlet için külfet olacağına dair açıklamalar yapılmıştı. Gelinen süreçte ise EYT’liler seslerini hükümete duyurmayı başardılar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT yasası için çalışmalara başladı.
EYT İLE 50 YAŞINDA 3600 PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİLİK!
EYT düzenlemesi ile emeklilik yaşı kadar emeklilik şartları da merak ediliyor. Esasında emeklilik şartlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. EYT düzenlemesi kapsamında sadece yaş şartı hafifletilecek. Lakin bu imkandan da tüm çalışanlar yararlanamayacaklar. Burada kritik olan 8 Eylül 1999 tarihi olacak. Bu tarihten önce sigortalı olanlar EYT imkanından yararlanabilecekler. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar EYT yasasının kapsamına girmeyecek.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan çalışanlar işe başladıklarında kadınlar 50 yaş 3600 prim günü, erkekler ise 55 yaş 3600 prim günü ile emekli olabiliyordular. Ancak o dönem yapılan yasal değişiklikle bu imkan çalışanlardan alındı. 3600 prim günü ile emekli olma imkanı sabit kalsa de bunun için kadınlardan 58, erkeklerden ise 60 yaş istenmeye başlandı. EYT düzenlemesi işte bu imkanı bu vatandaşlara yeniden verebilecek.
EYT düzenlemesinin planlanan şekilde yapılması halinde 50 yaşındaki kadın çalışan 3600 prim günü varsa emekli olup emekli maaşı almaya başlayacak. Aynı şekilde 3600 gün ile emekli olup emekli maaşı almaya başlayacak olan erkekler için de yaş sınırı 55 yaşa düşürülecek. Bu şekilde kadınlara 8 yıl, erkeklere ise 5 yıl erken emekli olma imkanı verilmiş olacak.
EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın EYT yasası için çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların Eylül ayına kadar sonuçlandırılıp Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması ve ardından da Ekim ayında TBMM’nin açılmasıyla yasalaşma sürecinin başlaması bekleniyor. Planlanan takvime göre EYT yasası en geç Ocak 2023’te yürürlüğe girmiş olacak. Ancak EYT hakkında yapılacak olan düzenlemenin kapsamına dair resmi açıklama henüz yapılmadı.