Türkiye'de devlet tarafından işletmelere çeşitli destekler verilmeye devam ediliyor. Kendi işini kuranlar veya işlerini geliştirmek isteyenlere KOSGEB tarafından önemli destekler sağlanıyor. Bu kapsamda düzenlenen destek programları ile vatandaşlara nakit yardımlar yapılıyor. Bu veriler desteklerin karşılıksız olması ise çok büyük bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Peki şu anda KOSGEB'den hangi destek programından hibe desteği alınabilir? KOSGEB kimlere karşlılıksız 65 Bin TL destek ödemesi yapıyor?
KOSGEB GELENEKSEL GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI
KOSGEB tarafından şu anda uygulanan Geleneksel Girişimci Destek Programı ile girişimcilere bazı hibe destekleri verilmektedir. Bu desteklerin amacı girişimcilerin kurdukları yeni işletmelerin hayatta kalmalarının sağlanmasıdır. Bu program ile verilen desteklerden yararlanabilmek için KOSGEB’in Geleneksel Girişimci Eğitimi’ni tamamlamış olmak gerekiyor. Bunu sağlayan girişimciler kurdukları işletmeler için destek başvurusu yapabiliyorlar.
Destek programı kapsamında işletmelere kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği verilmektedir. Destek programının süresi iki yıldır ve bir işletme veya girişimci bu destek programından sadece bir defa yararlanabiliyor.
KOSGEB NE KADAR DESTEK ÖDEMESİ YAPIYOR!
KOSGEB tarafından Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında işletmelere üç ana başlık halinde destekler verilmektedir. Kuruluş desteği olarak gerçek kişi işletmelere 5.000 TL, sermaye şirketi işletmelere ise 10 Bin TL destek verilmektedir.
Destek programının ikinci aşaması ise performans desteği olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu 4(a) kapsamındaki tüm personellerin prim gün toplam sayısına göre destekler belirlenmektedir. Buna göre ilk yıl 180 – 539 gün ise 5.000 TL, 540 – 1079 gün ise 10 Bin TL, 1080 ve üzeriyse 20 Bin TL destek verilmektedir. İkinci yıl 360 – 1079 gün arası ise 5.000 TL, 1080 – 1439 gün arası ise 15 Bin TL, 1440 ve üstü ise 20 Bin TL destek verilmektedir.
Geleneksel Girişimci Destek Programı’ndan yararlanarak hibe desteği alanlara ayrıca sertifika desteği de verilmektedir. Bu desteği miktarı da 5.000 TL olarak belirlenmiştir. Toplamda ise 65 Bin TL’ye kadar destek alınabiliyor.
Öte yandan destek programından yararlananların genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her yıl 5.000 TL fazladan ödeme yapılıyor.
KOSGEB tarafından verilen bu desteklerin tamamı karşılıksızdır. Bu desteklerden yararlananlar daha sonradan herhangi bir ödeme yapmak durumunda kalmıyorlar. Destek programından faydalanmak için ise KOSGEB'e başvuru yapılması gerekiyor.