8 yıl erken emekli olabilirsiniz! 45 meslekte erken emeklilik yıpranma payı olan meslekler listesi 2022

SGK yıpranma payı 45 mesleğe erken emeklilik müjdesi verildi. 8 sene erken emekli olma fırsatı sunulan meslekleri yapan kişiler yaşa bakılmaksızın hemen emekli olacaklar! Erken emekli eden mesleklere

Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak isimlendirilen milyonlarca kişi EYT müjdesi beklemeye devam ederken SGK beklenen yıpranma payı olan meslekler listesi 2022 duyurusunu yayımladı. Çalışanlar arasında eşitliği sağlamak ve ağır işlerde çalışan kişilerin haklarını korumak adına yıpranma payı listesi ile bazı mesleklere erken emeklilik hakkı verildi.

Erken emeklilik meslek kodları ile beraber çalışanlara çalıştıkları gün sayısına ek olarak yıpranma payı altında fazladan prim gün sayısı eklenecek. Bu sayede çalışan kişinin emekli olmasını sağlayacak şekilde prim sayısı artarken aynı zamanda emekli olacakları yaş haddi de düşürülmüş olacak.

SGK FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI İLE 8 SENE ERKEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ!

Çalışanlar arasında yıpranma payı olarak adlandırılan fiili hizmet süresi zammı ile riskli işlerde çalışan kişilere erken emeklilik hakkı veriliyor. Söz konusu yıpranma payı arsenik, kurşun işlerinde çalışanlara ve polislere verilmesinin yanı sıra aynı zamanda milletvekili ve basın çalışanları gibi farklı gruplara da verilebiliyor. Bu hak sayesinde bazı meslek gruplarına 8 sene erken emeklilik hakkı veriliyor.

YIPRANMA PAYI OLAN MESLEKLER LİSTESİ 2022! 45 MESLEKTE ERKEN EMEKLİLİK HANGİ MESLEKLER?

Madencilik ve yeraltı işlerinde çalışan kişilere 180 gün,

Cıva üretimi işleri, Demir ve Çelik fabrikaları, Asit üretimi yapan fabrika ve atölyelerde, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Radyoaktif işler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet-Polis-Mit çalışanları, Ceza infaz kurumlarında çalışanlar, Basın ve gazetecilik işleri, TRT’de haber hizmetinde çalışanlar, TBMM yasama organı üyeleri, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar için 90 gün,

Kurşun ve arsenik işleri, Su altında çalışmayı gerektiren işler, Alüminyum fabrikaları, Döküm fabrikaları, Çimento fabrikaları, Cam fabrika ve atölyeleri, Kok fabrikaları, Termik santraller, İtfaiye ve yangın söndürme işleri, İhtiyat pilotları, Diş tabibi, Eczacı, Tabip, Hemşire, Ebe, Hastabakıcı hemşireler, Toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışan kişilere 60 gün ilave gün sayısı eklenmektedir.

10 YIL ÇALIŞANA EMEKLİLİK MÜJDESİ! YIPRANMA PAYI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Söz konusu listede yer alan meslek sahiplerine çalıştıkları gün sayısına ek olarak yıpranma payı adı altında ilave ediliyor. Bu sayede bu meslekleri yapan kişiler daha az sürede çalışarak daha erken sürede emekli oluyorlar.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Finans Haberleri