Asgari ücret hesabı tamam: Yüzde 32+13 formülü masada, yeni tutar gün gibi ortada!

Gündemde emekliye ek zam ve memur maaşları yer almaya devam ederken, Ocak 2024 döneminde gelecek asgari ücret zammı için de detaylar ortaya çıkmaya başladı. Yeni asgari ücret ne kadar olacak, hesaplamalar ne yönde? İşte detaylar…

Temmuz ayında memur ve emekli maaş zammını belirleyecek olan Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı ve maaşlara enflasyon farkına ek olarak refah payının da eklenmesiyle bu alanlardaki maaşlar belirlendi. Ancak emekli maaşlarında kök aylık üzerinden zam uygulaması ile ortaya emekliye ek zam konusu gelirken, bir yandan da toplu sözleşmede memur maaş zammı için formüller gündeme gelmeye başladı.

Türkiye’nin gündeminde emekliye ek zam ve memur maaşı gelmeye devam ederken, diğer yandan asgari ücret zammı için de hesaplamalar ve detaylar ortaya çıkmaya başladı. Asgari ücrete Ocak 2024 döneminde uygulanması beklenen zam oranı için yapılan hesaplarda formüller ortaya çıkıyor. Uzman isimlerin değerlendirmelerinde ortaya çıkan hesaplama ile yeni asgari ücret tutarının büyük oranda belli olduğu ifade ediliyor. Peki yeni asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Ocak 2024’te uygulanacak olan asgari ücret zammı merak konusu oldu. Bununla birlikte emekli ve memur maaşlarına ek olarak asgari ücrette de enflasyon rakamları ve refah payı geçerli olacak. Ayrıca gelir vergisi dilimlerinde yapılacak düzenlemeler ile de çalışanların gelirlerinin artırılması hedeflenecek. Ocak ayında asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Temmuz ayında asgari ücret düzenlemesi ile birlikte net asgari ücret 8 bin 506 liradan, 2.895 liralık artışla 11.402 liraya yükseltildi. Bu gelişme sonrası Ocak 2024 döneminde uygulanacak zammın hesapları da ortaya çıkmaya başladı. Buna göre 6 aylık enflasyon rakamlarının yanında refah payının da önemli bir kıstas olacağı belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 32+13 HESABI

Konuya ilişkin olarak Mynet’e açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, Ocak’ta asgari ücret zammı için memur ve emekli maaş zamlarının referans alınabileceğini ifade etti. Merkez Bankası’nın 6 aylık enflasyon tahmini olan yüzde 32’lik zam ile birlikte asgari ücretin Ocak’ta 15.000 lira üzerine yükselebileceğini dile getiren Yılmaz, “Enflasyon üzerinde bir rakam olması lazım” dedi.

Öte yandan refah payında öngörülen yüzde 8-13 bandı aralığındaki artışla birlikte ortaya çıkan yüzde 32+13 hesaplamasında asgari ücretin Ocak’ta 16.500 TL olabileceği ifade ediliyor.

Finans Haberleri