Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin çalışma hayatına yansıması oldukça olumsuz oldu. Büyük yıkıma uğrayan 11 ilde çalışabilecek personel bulmakta işverenler büyük sıkıntı yaşamaya başladılar. İşlerini devam ettirmek isteyen fabrikalar fazladan ödeme yapmayı göze alıyorlar. Bu durum çalışanlar için yüksek kazanç kapısı olurken bölgedeki işverenler büyük bir kaygı içerisindeler.
ASGARİ ÜCRET KENDİLİĞİNDEN ZAMLANDI
Deprem felaketinin ardından afet bölgesinde bulunan illerde çok büyük bir göç meydana geldi. Hayatını kaybedenler de eklenince işverenler çalıştıracak eleman bulamamaya başladılar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölgede asgari ücreti yükseltmek için hazırlıkları sürdürürken 11 ilde asgari ücretin 11.758 TL’ye yükselmesi bekleniyor. Ancak bunu beklemeden afet bölgesinde kendiliğinden asgari ücret oluşmaya başladı.
ÇALIŞANA FARK ÖDEMESİ TEKLİF EDİLİYOR
Ekonomi yönetimi, deprem bölgesindeki 11 ilde istihdamı artırmak ve göçü önlemek için özel asgari ücret konusunu gündeme alırken bölgede işçi karaborsası oluştuğu öğrenildi. Bazı fabrikaların siparişlerini yetiştirmek için başka fabrikaların çalışanlarına cazip teklifler götürdüklerini söyleyen işverenler, "Göç nedeniyle çalıştıracak eleman bulmakta zaten zorlanıyoruz. Bunun üstüne bir de çalışanlarımızı elimizden almaya çalışan fabrikalar var. İşçilerimize 'Bizimle çalışırsan gündüz 100 TL, gece vardiyasında da 250 TL fark veririz' diyorlar. Bu centilmenliğe yakışmıyor. Bu farkı veremeyecek çok firma var" açıklamasında bulundu.
ASGARİ ÜCRET 20 BİN TL OLDU
Daha önce yaptıkları anlaşmalardan dolayı yükümlülüklerini yerine getirmek ve siparişleri yetiştirmek zorunda kalan işverenler nitelikli elemanları çok zor bulabiliyorlar. Fabrikaları yeniden işler hale getirmek için ellerinden geleni yapmaya çalışan işverenler kesenin ağzını iyice açtılar. Kahramanmaraş’ta bir fabrika sahibi işveren bir açıklama yaparak, “Nitelikli personelimizi kaybetmemek için yaşadığımız büyük zorluğa rağmen maaşlarına ciddi zamlar yapıyoruz. Asgari ücret kendiliğinden 15-20 bin liraya dayandı. İşçilerimizin makul ücret artış taleplerini imkanlarımız nispetinde karşılıyoruz. Nitelikli elemanda ise çok daha yüksek rakamlar söz konusu.” ifadelerini kullandı.
HAYALET ŞEHİRLER OLUR
Tekstil ve hazır giyim konusunda ustalaşmış nitelikli elemanlar deprem bölgesinde kalmayı tercih etmiyorlar. Bu çalışanlara Denizli gibi tekstilde yüksek potansiyele sahip illerde çok cazip iş imkanları sağlanıyor. Deprem bölgesindeki fabrikalar bu personellerini kaybedince kelimenin tam anlamıyla adeta ortada kaldılar. Şehirlerin ekonomisine bu şekilde darbe vurulduğunu söyleyen işverenler deprem sonrası ortaya çıkan sıkıntıların ihya yoluyla çözülmesini istiyorlar. Bu illerde sanayinin batması durumunda kimsenin kalmayacağını, gidenlerin geri dönmeyeceğini söyleyen işverenler hayalet şehirlere dönmemek için yetkililerden çözüm beklediklerini belirtiyorlar.