Kendi işini kurarken destek arayan veya işletmelerine yatırım yapmak isteyenlere KOSGEB tarafından hibe destekleri verilmeye devam ediliyor. KOSGEB’in uygulamaya soktuğu hibe desteği programları ile önemli miktarlarda destekler karşılıksız olarak vatandaşlara veriliyor. İşletmelerini bu şekilde geliştiren vatandaşlar hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyorlar. Peki KOSGEB’in devam ettirdiği İleri Girişimcilik Destek Programı’nın imkanları nelerdir?
İLERİ GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI NEDİR?
KOSGEB tarafından yürütülen İleri Girişimcilik Destek Programı ile işletmelere 375 Bin TL’ye kadar karşılıksız destek veriliyor. Bu hibe desteğinden yararlanmak için belirlenen faaliyet alanlarında hizmet veren bir işletmeye sahip olmak gerekiyor. Bu işletme yeni kurulmuş da olabilir. Başvuru yapanlara destek ödemeleri çeşitli kalemler altında yapılmaktadır.
NE KADAR HİBE DESTEĞİ VERİLİYOR?
KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında çeşitli kalemlerde hibe destekleri verilmektedir. Buna göre kuruluş desteği olarak gerçek işletmelere 5.000 TL, sermaye şirketi işletmelere 10.000 TL hibe desteği ödemesi yapılıyor.
Destek programı kapsamında makine, teçhizat ve yazılım desteği de sunuluyor. 100 Bin TL ile 3000 Bin TL arasında değişen bu destek ödemeleri işletmenin niteliğine ve kapasitesine göre belirleniyor.
Yine aynı destek programı kapsamında mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği adı altında 10 Bin TL karşılıksız destek verilmektedir. Bunun yanında 5 Bin TL ile 20 Bin TL arasında değişen performans desteği ödemeleri yapılmaktadır. Sertifika desteği olarak da 5.000 TL ödenmektedir. Bir işletme toplamda bu şekilde 375 Bin TL destek alabilmektedir.
BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
KOSGEB’in İleri Girişimcilik Destek Programı’ndan faydalanabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. İşte başvuru şartları:
-İşletmelerin KBS kayıtları yapılmış olmalıdır
-İşletmenin KOBİ bilgi beyannamesi güncel olmalıdır
-Girişimcilik Eğitimi Usul ve Esasları kapsamında sağlanan ileri girişimci eğitimi tamamlanmış olmalıdır
-Başvuru yapacak kişinin işletmedeki kurucu ortak payı en az yüzde 50 olmalıdır
-Girişimci destek süresince başka bir işletmede kayıtlı olarak çalışmamalıdır