Bayram öncesi emeklilere kötü haber! Herkes ödeme alamayacak!

EYT yasası ile emeklilik hakkı kazananların emekli maaşlarının bağlanması konusunda yaşanan belirsizlik aynı şekliyle devam ediyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş bir açıklama yaparak EYT’lilerin emekli maaşlarını almalarına başlamalarına dair son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Mart ayının başında yasalaşan EYT düzenlemesinin ardından 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıçları olan ve istenen prim gün sayısı ile sigortalılık süresi şartlarını tamamlayanlar SGK’ya emeklilik başvurusu yapmaya başladılar. Oldukça yoğun bir şekilde yapılan bu emeklilik başvurularında SGK adeta hazırlıksız yakalandı. Mart ayı içerisinde 1,6 milyon EYT’li SGK’ya başvuru yaparak emekli olmak istediler. Ancak bu kişilerin emeklilik işlemlerinin tamamlanması biraz zaman alacak ve bu işlemler nihayetlenmedikçe de bu vatandaşlar ödeme alamayacak ve beklemek durumunda kalacaklar.

SGK’NIN KAPASİTE SINIRI AŞILDI

EYT’lilerin durumları hakkında bir açıklama yapan SGK Uzmanı İsa Karakaş, “EYT meselesi Türkiye tarihinde ilk defa olan bir mesele. İlk defa bu kadar sayıda kişi emekli olmak istedi. Kapasitenin üzerinde bir başvuru yapıldı. Bayram geliyor herkesin paraya ihtiyacı var ama SGK’nın maaş bağlama kapasitesi sınırlıdır. SGK’ya 1,6 milyon kişi başvuru yaptı. Aynı SGK ayda 35-40 bin kişiye maaş bağlayabiliyor ama Mart ayında bu kapasitenin sınırı aşılarak 250 bin kişiye maaş bağlandı. Kalanların ise işlemleri devam ediyor.” dedi.

EYT’LİLER NE ZAMAN EMEKLİ MAAŞINA BAĞLANIRLAR?

EYT’lilerin emekli maaşına bağlanmalarına dair bilgi veren İsa Karakaş, “SGK’da daha tam kapasite ile çalışma olmadı. İlk defa çok yüksek bir talep geldi ve çalışanlar da burada zorlandılar. Nisan ayında bu çalışma daha da hızlanacak. SGK çalışanları da daha pratikleşecekler ve çok daha fazla kişinin emeklilik işlemleri yapılacak. Şu anda 1 milyon 250 bin kişinin emeklilik işlemleri yapılması gerekiyor. Bu işlemlerin aylarca süreceğini düşünmüyorum. 1-2 aya mesele çözülür ve herkes emekli maaşına bağlanmış olur.” ifadelerini kullandı.

BAYRAM ÖNCESİ ÖDEME ALAMAYACAKLAR

EYT’lilerin büyük bir kısmının bayram öncesinde maaş ve ikramiye ödemesi alamayacaklarını söyleyen İsa Karakaş, “İşlemleri yapılmayanlar yani emekli maaşı bağlama işlemleri tamamlanmayanlar bayramdan önce maaş alamayacaklar. Maaş alamadıkları gibi bayram ikramiyesini de alamazlar. Ancak avans ödemesi yapılabilirdi. Bunun için de TBMM’de yasal düzenleme yapılması gerekiyordu. SGK mevzuatında 3 ay emekli maaşı bağlanmayanlara yani 90 gün ödeme gecikirse o zaman avans verilebiliyor. Bayramdan önce bu avans verilebilirdi ama TBMM seçim sonuna kadar çalışmalarına ara verdi. Bundan sonra nasıl çözülebilir bilmiyorum.” şeklinde konuştu.

Finans Haberleri