Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde çalışan milyonlarca kişi işten ayrılırken kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıyor. Kıdem tazminatı almak için en az 1 yıl sigortalı olarak çalışmış olmak gerekirken ihbar tazminatında durum daha farklı. SGK'ya bir gün dahi prim ödense ihbar tazminatı alma hakkı doğuyor. Posta'nın haberine göre işçiye işten çıkarılacağı, kanunda belirtilen süreler içerisinde bildirilmezse bildirim süresi kadar ödeme yapılması gerekiyor. İş hayatında ihbar tazminatı olarak bilinen bu ödeme tüm sigortalı çalışanları kapsıyor.
İHBAR SÜRESİNE DİKKAT!
İşten çıkarılacak işçiye bildirim yapılması konusunda hem işveren hem de işçi sorumlu. İşveren, işçiyi işten çıkarmadan evvel bilgilendirme yapmak zorunda. Çalışma süresi, 6 aydan kısa olan işçiler için 2 hafta, 6 ay ile bir buçuk yıl arasında olan işçiler için 4 hafta, 1 buçuk yıl ile 3 yıl arasında olan işçiler için 6 hafta, 3 yıldan fazla olan işçiler için de 8 hafta önce bildirim yapılması gerekiyor. Bu süreye ihbar süresi deniliyor. İşçi, ihbar süresi boyunca da çalışmaya devam etmek zorunda.
YASAL SÜREDE BİLDİRİM YAPILMAZSA...
İşveren çalışanına verilen yasal süre içerisinde işten çıkarılacağına dair bildirim yapmazsa işçisine ihbar tazminatı ödemesi yapması gerekiyor. 3 yıldan fazla çalışan bir işçiye işten çıkarılacağı bildirilmeden çıkarılması durumunda 8 haftalık ihbar süresi kadar ihbar tazminatı ödenmesi gerekiyor. 1 yılı aşkın süredir çalıştığı için hem ihbar tazminatı hem de kıdem tazminatı alma hakkı kazanıyor. İşten çıkmaya karar verip de bunu işverene haber vermeyen işçi de yasal sorumluluk altına girmiş oluyor.