Rusya - Ukrayna savaşının başlamasıyla Türkiye genelinde buğday krizi baş göstermeye başladı. Türkiye ise çoğunlukla buğdayda bu iki ülkeye bağlı konumda bulunuyor. Daha önce iki ülke arasındaki savaş nedeniyle buğday fiyatları yükselişe geçmiş ve bu da Türkiye'de un ve un ile üretilen ürünlerin pahalanmasına yol açmıştı. Özellikle ekmek ve makarna fiyatlarına yapılan zamlar buğday tedarikinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.
Vatandaşlar yeni fiyatlara alışmaya çalışırken ise yeni bir sorun da Hindistan cephesinden geldi.
Üretim durdu, Türkiye buğday alamayacak
Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'dan aldığı buğday için tedarik zinciri aksayınca Türkiye, tarihinde ilk defa bir diğer buğday üretici lideri olan Hindistan'a yöneldi. Nisan ayındaki görüşmeler sonucunda 50 bin ton buğday verildi ancak Hindistan ani bir karar alarak ülke dışına buğday satışını durdurduğunu açıkladı.
Daha önce yapılmış sözleşmeler için sevkiyata izin verileceği belirtilirken 10 milyon ton buğday almayı planlayan Türkiye, sadece 50 bin ton buğday alabilecek. Bu durum un, ekmek ve makarna fiyatlarını en tavan seviyeye çıkarabilir.
Ekmek 8 TL olabilir!
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, şu an ekmek fiyatlarının artmamasının nedeninin fırıncıya sağlanan sübvanse olduğunu söyleyerek, TMO'nun aylardır ithalat yaptığını, aldığı buğdayı ise sözleşme yaptığı fırıncılara ekmeğin fiyatını artırmama taahhüdünü vermeleri karşılığında yarı fiyatına verdiğini söyledi.
Ancak buğday tedarikinin devam etmesi ve fırıncılarla yapılan anlaşmanın bozulması halinde ekmeğin 8 liraya kadar yükselebileceğini ifade etti.