Çalışanlara Kötü Haber! Asgari Ücret Krizi Patladı, Temmuz Zammı Maaşlara Eksik Yattı

Milyonlarca asgari ücretli çalışan yükselen enflasyon yükü altında ezilirken asgari ücrete enflasyon zammı büyük bir krize neden oldu. Çalışanlar işyerlerinde mobbinge uğrarken bazı kişiler işten çıkartılmamak için eksik maaşa razı oldu. Asgari ücret eksik yattı 2022!

Hükümet tarafından enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile Temmuz ayında asgari ücrete enflasyon zammı yapılacağı açıklaması büyük heyecan yaratmıştı. Normal koşullar altında asgari ücretli çalışanlar için Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan 3 toplantı sonrasında işçi ve işveren sendikaları arasında varılan uzlaşı sonrası yılda 1 kere asgari ücret maaşına zam yapılıyordu. 

Ancak, bu sene yüksek seyreden enflasyon rakamları nedeni ile işçilerden yoğun talep oluşması, işverenlerin ise yeşil ışık yakması ile beraber asgari ücrete ara zam yapılacağı ilan edilmişti. Kanunda yapılan değişiklik sonrasında işçi ve işveren sendikaları Asgari Ücrete Temmuz Zammı için görüşmelere başlamış ve Temmuz ayı itibari ile geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmıştı. 

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZ ZAMMI 2022! ZAMLI ASGARİ ÜCRET MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Asgari ücretli çalışan kişiler için maaşlara Temmuz ayında enflasyon zammı yansıtılmıştı. Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan zam açıklaması ile asgari ücrete ara zam yapılacağı ilan edilmişti. Açıklama sonrası işçi ve işveren sendikaları 2. kez asgari ücrete zam için pazarlık masasına oturmuştu. 

Yapılan görüşmeler sonucunda işçi ve işveren sendikasının aldığı ortak karar ile belirlenen rakamı NATO toplantısı sonrasında yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen basın toplantısı ile ilan etmişti. Asgari ücret yapılan açıklama ile yüzde 30 artış ile 4 bin 253 TL seviyesinden 5 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. 

ZAM VERİLMELİ DİYEN PATRONLAR ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ALAMAYINCA ÇARK ETTİ! TEMMUZ MAAŞLARI EKSİK YATIYOR İDDİASI...

Asgari ücrete zam için hükümetin olumsuz açıklama yaptığı dönemlerde işveren sendikaları "asgari ücrete zam yapılmalı" açıklamaları ile destek veriyordu. Ancak sonrasında asgari ücrete zam kararı ile bekledikleri desteği hükümetten alamayan patronlar 150 liralık desteğe tepki göstermişti. İşyerlerinde ne yazık ki asgari ücret zammı sonrası çalışanlara büyük baskı oluştuğu belirtiliyor. 

İşverenlerin büyük bir bölümünün ekonomik krizi gerekçe göstererek işçilerine zam veremeyeceklerini beyan ettikleri, zamlı maaş isteyen kişilere ise işten çıkarma kartını sundukları iddia edildi. İşten çıkarma riskini göze alamayan çalışanlar eksik maaşla çalışmaya razı oluyorlar. 

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR DİKKAT, MAAŞINIZ EKSİK YATARSA İŞTE HAKLARINIZ! MAAŞ ASGARİ ÜCRETTEN DÜŞÜK OLABİLİR Mİ?

İşverenler yasal olarak işçilerine asgari ücret maaşı üzerinden bankaya ödeme yaparken fazla tutarı elden geri almaya başladı. Elden maaş ödeyen işyerleri ise eksik maaş ödemelerine rağmen çalışanların maaş bordrosunu tam rakamla imza alıyor. 

Kanunen en düşük çalışma maaşı asgari ücret üzerinden hesaplandığı için çalışanlar eksik maaş almaları durumunda şikayetçi olabiliyor. SGK üzerinden yapılan şikayetlere para cezası kesiliyor. İşveren yüksek para cezalarına rağmen ne yazık ki arka kapıları kullanmaya devam ederken işçiler ise ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalmaktan korktukları için şikayetçi olmaktan çekiniyorlar. 

Finans Haberleri