Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci Maddesinin Birinci Fıkrasında Yer Alan Gecikme Zammı Oranının, Her Ay İçin Ayrı Ayrı Uygulanmak Üzere % 2,5 Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5801) Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu karar ile devletin borçlara uygulamış olduğu gecikme cezası rekor oranda zamlanmış oldu.
Gecikme zammı oranı Temmuz 2022 tarihinden itibaren alınan karar ile yüzde 56 oranında arttırılarak 2,5 seviyesine yükseltildi. Söz konusu karar halihazırda yüzde 1,6 olarak uygulanıyordu. Gecikme faizi ile beraber kamu alacaklarına uygulanan izaha davet zammı, gecikme faizi ve pişmanlık zammı gibi devletin alacaklarına uygulanan çok sayıda rakamda rekor yükseliş gösterdi.
GECİKME FAİZİ, İZAHA DAVET ZAMMI VE PİŞMANLIK ZAMMI YÜZDE 56 ARTTI!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karar ile beraber ne yazık ki pek çok gecikme zammı ve devlete borcu olan kişilerin ödeyecekleri rakamlarda yüzde 56 gibi rekor bir yükseliş yaşanmış oldu. Bunların arasında yer alan gecikme zammı en önemli kalemler arasında yer alıyor ve borcu olan herkesi ilgilendiriyor.
2022 GECİKME ZAMMI ORANI! AMME ALACAĞI FAİZ HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?
6183 sayılı Yasanın 51. maddesinin ilk iki fıkrası "Amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı yüzde 2,5 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir" şeklindedir. Bu kapsamda amme alacağının son ödeme tarihine kadar ödenmemesi durumunda geciken bölümüne vade bitim tarihinden itibaren işletilmek üzere her ay için ayrı ayrı hesaplanmak üzere yüzde 2,5 oranında gecikme zammı uygulanır.
Örnek vermek gerekirse emlak vergisi ya da Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV gibi borcu olan kişinin 31 Temmuz 2022 tarihine kadar bu borcunu ödememesi durumunda yüzde 1,6 olan gecikme faizi yüzde 2,5 üzerinden hesaplanmaya başlanacak.
GECİKME FAİZİ NEDİR, KİMLER ÖDER?
Gecikme faizi 213 sayılı vergi usul kanunu 112.maddeye göre düzenlenmiş olup bu kapsam içerisinde kalan borçlara uygulanan yasal faizdir. Gecikme zammı ise 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü hakkında Kanun'unun 51. maddesi kapsamında kalan alacaklara uygulanır. Gecikme zammı 6183 kapsamına giren tüm amme alacaklarına uygulanırken gecikme faizi ise sadece vergiler için uygulanır. Geciken emlak vergisi borcu, MTV borcu gibi borçlar için gecikme faizi tahakkuk edilir.