Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’nin son sayısında “Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ” yayınlandı. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını yurt dışında bulunan varlıkları ile yurt içinde bulunan ama kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklarının ekonomiye kazandırılması için bazı uygulamalar devreye sokuluyor.
YURT DIŞINDAKİ DÖVİZLER, ALTINLAR VE MENKUL KIYMETLER GETİRİLECEK
Yayınlanan tebliğ kapsamında hem gerçek kişiler hem de tüzel kişilerin yurt dışındaki varlıklarının Türkiye’ye getirilmesi teşvik edilecek. Buna göre yurt dışında bulunan varlıklar Türkiye’ye getirilip banka veya aracı kurumlara yatırılabilecek. Buna dair de bildirimde bulunulacak. Yapılacak bu bildirimle beraber bu varlıklar üzerinden vergilendirme yapılacak. 30 Eylül 2022’ye kadar yapılan bildirimlerden yüzde 1, 31 Aralık 2022’ye kadar yapılan bildirimlerden yüzde 2 ve 31 mart 2023’e kadar yapılan bildirimlerde ise yüzde 3 oranında vergi tahsil edilecek.
Yurt dışından getirilen ve bankalar ile aracı kurumlara transfer edilip bildirimi yapılan bu para için kesilen verginin iadesi mümkün olabilecek. Yurt dışından getirdikten sonra paralarını bankaya yatıranlar eğer bu hesaplarda paralarını 1 yıl boyunca tutarlarsa kendilerinden tahsil edilen verginin tamamını iade olarak alabilecekler.
YURT İÇİ VARLIKLAR İÇİN DE İMKAN SAĞLANIYOR
Yurt içi varlıklar için de bir imkan sağlanıyor. Yurt içinde bulunan ama kayıtlı olmayan varlıklar bu şekilde kayıt altına alınabilecekler. Kayıt altına alınan bu varlıklar ekonomiye kazandırılmış olacaklar. Kayıtta olmayan varlıklarını kayıt altına alan bu uygulama aynı zamanda vergi iadesi konusunda da imkan sağlıyor.
DOLAR KURUNA MÜDAHALE
Yurt dışında vatandaşların ve şirketlerin altın ve döviz varlıklarının getirilmesi dolar kurunun fiyatlaması açısından büyük bir öneme sahip olacak. Eğer bu uygulamalara talep olursa hem döviz açığı kapatılabilecek hem de dolar kuruna bu şekilde müdahale edebilme imkanı bulunacak.