Dul ve yetim aylığı 2023 ne kadar oldu?

Dul ve yetim aylıklarının ne kadar olduğuna dair araştırmalar yapılıyor. 2023 yılında dul ve yetim aylığı ne kadar arttı? Dul ve yetim aylığı kaç TL olarak ödenecek?

Dul ve yetim aylığı ile alakalı olarak araştırmalar hız kazandı. SGK tarafından ödenen dul ve yetim aylıklarına ilişkin yapılan son güncelleme merak ediliyor. 2023 yılında dul ve yetim aylıkları kaç TL olarak ödenecek? Dul ve yetim aylığı alanlara maaşları hangi oranlarda bağlanıyor ve maaş zamlarından nasıl etkileniyorlar?

DUL VE YETİM AYLIKLARI SABİT Mİ?

SGK tarafından yapılan ödemelerden olan dul ve yetim aylıklarına dair tutarlar merak ediliyor. Bu konuda SGK mevzuatında bazı uygulamalar bulunuyor. Dul ve yetim aylığı için sabit bir tutar söz konusu değil. Dul ve yetim aylıkları vefat eden eşten veya vefat eden anne ve babadan bağlanabiliyor. Emekli olan veya belirlenen süreler kadar prim ödemesi yapan kişilerin vefat etmeleri durumunda onları eşlerine ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanıyor. Bu aylığın miktarı belirlenirken vefat eden emeklinin emekli maaşı esas alınıyor. 

Emekli maaşı üzerinden yapılan hesaplamalarda dul ve yetim aylıklarının miktarı belirleniyor. Bir emekli vefat ettiğinde onun maaşının yüzde 75'i geride bıraktıklarına bağlanıyor. Eş ile çocuklar arasında paylaştırılan bu pay yetim aylığı alma şartlarına sahip çocuk olmaması durumunda tamamen eşe bağlanıyor. Bunun hesaplamaları SGK tarafından yapılarak ödemeler başlıyor. 

DUL VE YETİM AYLIKLARI ZAMLANDI MI?

Dul ve yetim aylıkları için emekli maaşlarına yapılan zamlar esas alınıyor. Emekli maaşlarına gelen yüzde 30 zam dul ve yetim aylıklarına da uygulanacak. 3.000 TL olan bir dul ve yetim maaşı 2023'te 3.900 TL'ye, 3.500 TL olan dul ve yetim maaşı 4.550 TL'ye, 4.000 TL olan dul ve yetim maaşı 5.200 TL'ye, 5.000 TL olan bir dul yetim maaşı 6.500 TL'ye yükselecek.

Finans Haberleri