Dünya Bankası’nın son dönemlerde ulusal ekonomilere dair değerlendirmeleri hız kazandı. Özellikle pandeminin getirdiği etkinin ardından Rusya – Ukrayna savaşının çıkması ekonomilerde ciddi kayıpların yaşanmasına neden oluyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Auguste Kouame de Türkiye ekonomisine dair çok önemli açıklamalar yaptı.
DÜŞÜK FAİZLE BÜYÜME HEDEFİ YÜKSEK ENFLASYON SEBEBİ
Türkiye’de enflasyonun yoksulları zenginlerden çok daha fazla vurduğunu söyleyen Auguste Kouame, “Enflasyondan yoksullar zenginlere kıyasla çok daha fazla etkileniyorlar. Bunun bazı nedenleri var. Düşük faizle büyüme hedefi ortaya koyar ve bunu sağlamaya çalışırsanız yüksek enflasyon yaşarsınız. Üretim, tedarik, pazarlama hangi aşamaya bakarsanız bakın yüksek enflasyonu göreceksiniz.” dedi.
TÜRKİYE'DE ENFLASYON DÜŞER Mİ?
Enflasyonu düşürmek meselesi hakkında da değerlendirme yapan Auguste Kouame, “Para politikasında hızlı bir sıkılaşma meydana gelirse enflasyon düşebilir ama bunun bazı riskleri vardır. Büyüme rakamları böyle bir durumda enflasyondan hızlı düşebilir. Mal arzını arttırmak gerekiyor ve bunun için de geleneksel para politikalarının ötesine geçmek bir seçenek olarak düşünülebilir. Enerji ve gıda arzı arttırılmalıdır. Bu sağlanırsa enflasyon ve yoksulluk düşecektir.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ YAVAŞLAYACAK TAHMİNİ
Türkiye’nin büyüme rakamlarına ilişkin de bir değerlendirme yapan Auguste Kouame, “Türkiye 2021 yılında en hızlı büyüyen ülkelerden birisi oldu. Yüksek enflasyon ve düşük yatırım nedeniyle 2023’te Türkiye’nin ekonomik büyümesinde yavaşlama beklentisi içerisindeyiz. Dünya Bankası Türkiye’nin 2022 büyüme tahminlerini bu doğrultuda yüzde 2’den yüzde 1,4 seviyesi düşürdü.” dedi.
DÜNYA BANKASI'NIN TÜRKİYE PROGRAMI
Dünya Bankası’nın Türkiye’ye yönelik programları hakkında da bilgi veren Auguste Kouame, “Türkiye net sıfır emisyona 2053’te ulaşma hedefi açıkladı. Bundan dolayı Türkiye’deki bütün yatırımlar yeşil ekonomi ajansına göre yapılmalıdır. Bizim Dünya Bankası olarak Türkiye yatırımlarımızın yüzde 60’ı yeşil yatırım niteliğinde olacak. Jeotermal, tarım, güneş enerjisi alanlarına dair Türkiye’de yeşil projelerimiz var. Türkiye’de çok güçlü bir ekibimiz var ve hükümet ile de çok iyi bir ilişki içerisindeyiz. Türkiye’deki programımız için dünyadaki en büyük programlarımızdan birisi olarak değerlendirebiliriz. 7 milyar dolarlık portföyden bahsediyoruz. Şu anda da Türkiye’deki 10 milyon yoksul için hükümet ile nasıl bir çalışma yapabileceğimizi değerlendiriyoruz.” dedi.