Emekli maaşına bloke, haciz konulur mu?

Ödeyemediği borcu nedeniyle emekli maaşına bloke konulmasından endişelenen kişiler, emekli maaşına bloke konur mu sorusunun yanıtını arıyor. İşte Yargıtay kararı.

Bankadan kredi çeken emeklilerin maaşlarına bir dönem bloke ve haciz işlemi uygulanıyordu. Tek geliri emekli maaşı olan kişiler, bloke işlemi sonrasında maaşlarını kullanamıyor ve gündelik ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyordu. Emekliler için büyük bir külfet olan ve sorun yaratan bloke işlemi için geçtiğimiz yıllarda yeni bir karar alındı.

Emekli maaşına bloke / haciz konulabilir mi?

Emekliler, bankalardan kredi kullanırken ya da kredi kartı alırken sözleşmelerde imzaladıkları taahhüt ile emekli maaşlarının yattığı hesaplara bloke konulmasını kabul ediyor.

2018 yılında alınan karar doğrultusunda '' Emeklinin kefil olduğu borç sebebiyle emekli maaşına bloke konulamaz '' denilerek, emeklilerin borçları nedeniyle maaşlarına bloke konulması işlemi kaldırıldı.

Buna göre bankalar artık tüketici kredisi çeken ve ödemeyen emeklilerin maaşlarına bloke koyamayacak. İzmir'de yaşanan olayda, bir bankadan kredi kullanan fakat ödemelerini geciktiren bir kişinin 8 aylık emekli maaşına bloke konuldu. Konuyu yargıya taşıyan kişi, Yargıtay'dan ' emekli maaşlarına bloke konulamaz ' kararının çıkmasına vesile oldu.

Yargıtay kponu hakkında, emekli maaşına bloke konulması halinde bankanın alacağını tahsil edemeyeceği ve borcun hiç ödenmeyeceği ve aynı zamanda başka geliri olmayan kişinin emekli maaşının tamamına bloke konulması sebebiyle asgari geçim masraflarını karşılayamayacağı için açlığa mahkum edileceği ifade edildi.

Bu sebeple 2018 yılında alınan Yargıtay kararına göre, tüketici kredilerini ödeyemeyen emeklilerin maaşına bloke konulamıyor. Ancak kişinin emekli maaşı dışında bir geliri ya da taşınmazı var ise bunlara haciz gelmesi mümkün olabiliyor.

Finans Haberleri